Jste zde

Domů » Turecká riviéra

Alanya

Alanya - Červená věž Kizil Kule

Alanya se stala díky své malebné poloze a pláži jednou z nejdůležitějších prázdninových oblastí Turecka. Leží 130 východně od Antalye, na úpatí skály, na poloostrově u Turecké riviéry.

V období antiky byla známa pod názvem Korakesion a ve 2. stol. př. n. l. byla významnou základnou kilikišských pirátů. Do roku 67 př. n. l. ovládali piráti východní Středomoří a to až do té doby než je porazil Pompeius. Po smrti Caesara věnoval Antonius město Korakesion Kleopatře. Cenné dřevo z Kilikie bylo použito na vybudování flotily . Během římské nadvlády v Anatolii pozbylo město na svém významu. Za vlády císaře Trajana se zde razily mince. V byzantském období bylo město přejmenováno na Kalonoros (v překladu Pěkná hora).
V roce 1221 dobyl město turecko-seldžucký sultán Alaeddin Keykubad a přejmenoval ho na Alaiye (město Alaeddina), které bylo používáno jako zimní rezidence.

Půvabný a čilý přístav v Alanyi leží na úpatí velkého skaliska. Stará loděnice a Červená věž se nachází přímo naproti přístavu. Červená věž (Kizil Kule) je osmihranná, 33 m vysoká cihlová stavba, která byla zřízena sultánem Keykubadem v roce 1226. Věž zajišťovala bezpečnost loděnice a přístavu. Cisterna v přízemí sloužila k zásobování vodou. Věž je symbolem města.
Stará loděnice se nachází jižně od přístavního mola a skládá se z pěti klenutých, sloupy oddělených částí, které směřují k moři. Válečné lodi byly v období seldžucké vlády stavěny právě v této velmi dobře chráněné a zabezpečené loděnici.
Hrad v Alanyi je postaven na poloostrově. Zdi jsou dlouhé 6,5 km, má 83 věží a 140 bašt. Hrad Kale nechal vybudovat seldžucký sultán Alaaddin Keykubat.
Na vrcholku poloostrova se nachází vnitřní část hradu Ickale, ve kterém je dnes zřízeno muzeum. Ruiny seldžucké rezidence a byzantského kopulového kostela se nachází právě ve vnitřní části hradu Ickale.

Na západní straně Alanye se nachází pláž Kleopatra. Je zde také jeskyně Damlatas (krápníková jeskyně), její zvláštností jsou obrovské stalaktity a stalagmity. Stálá teplota 22ºC má příznivý vliv na léčbu astmatu a bronchitidy.
Toto místo a okolí patří k nejoblíbenějším místům pro dovolené v Anatolii. Alanya je okouzlujícím prázdninovým místem s moderními hotely, četnými restauracemi a kavárnami podél písečných pláží. Každý rok přilétají tisíce turistů na Tureckou riviéru, aby prožili svou dovolenou v Alanyi.

Alanya v Turecku - pohled na Starou loděnici u moře
Alanya v Turecku - pohled na moře

Turecko na Facebooku