Jste zde

Domů » Turecká riviéra

Alanya a pláže

Alanya - Kleopatřina pláž
Autor: tjsalo

Město Alanya leží na sluncem zalévaném jižním pobřeží Turecka. Letovisko se začalo rozvíjet již v polovině 60. let minulého století a nyní je velice vyhledávaným místem. Není divu, neboť toto přístavní město na Turecké riviéře nabízí vše, co je pro vydařenou dovolenou v letovisku s historickým zázemím nezbytné, restaurace, bary i diskotéky.

Krásné písčité pláže Turecké riviéry se rozkládají po obou stranách města a na mnoha kilometrech nabízejí ideální podmínky pro koupání. Subtropické klima zde zajišťuje příjemné venkovní teploty. Nad pobřežím letoviska se tyčí malebně usazený hrad.

Alanya má celkem více než 26 km pláží, proto je i v té nejvyšší sezóně velká šance, že si najdete "relativně" klidné místo. Bude ale asi trochu stranou od veškerého dění a s minimem služeb. Přímo ve městě najdete Kleopatřinu pláž na západní straně od hradu. Čím blíže se dostanete k hradu, tím je plnější. Prázdná bývá vlastně jen v zimě nebo brzy ráno.

Je písčitá s malými kamínky, ale velice čistá. Byla dokonce za kvalitu oceněna Modrou vlajkou Evropské unie. Člověk se na Kleopatřině pláži málokdy ocitne sám, může si zde ale vybírat z velkého množství nabízených služeb. Sportovní fanoušci si zde mohou zajezdit na vodních lyžích, vodním skútru nebo si zahrát plážový volejbal. Odpočinkuchtivý návštěvníci mohou jen jednoduše relaxovat na plážovém lehátku.

Přímo vedle Kleopatřiny pláže se rozkládá tři kilometry dlouhá pláž Damlataš, která není oblíbená o nic méně. Kvůli rychle klesajícímu mořskému dnu je vhodná spíše pro dobré plavce a potápěče než pro rodiny s dětmi. Pláž vděčí svému jménu Damlatašské jeskyni, která je snadno dostupná na loďce. Prohlídka je zajímavá pro každého, panuje zde stálá teplota 22 °C a je tu velmi vysoká vlhkost. Návštěva se nedoporučuje pouze lidem trpícím na astma nebo revma.

Kdo chce více klidu, může taxíkem nebo dolmuší vyrazit na pláž Ulas dinlenme, která leží několik kilometrů od Alanye. Pláž je pěkně položená a můžete zde dokonce pořádat piknik a grilovat. O několik metrů dále je ještě "divoká" pláž, která je přístupná jen asi 50 metrů dlouhým stoupáním.

Kleopatřina pláž

Místo

Kleopatřina pláž 36° 32' 49.2036" N, 31° 58' 56.9892" E
Location

Turecko na Facebooku