Jste zde

Domů » Turecká riviéra

Alanya - výlety

Turecká jeskyně Kizlar u Alanye

Okouzlující je krajina mezi městy Alanya a Avsallar (Incekum), nekonečné písečné pláže jsou tu lemované řadou hotelových zařízení u pobřeží. Údolí Dim, které se nachází asi 15 km východně od Alanye, láká k výletu svojí osvěžující a stinnou krajinou a chladnou, křišťálově čistou divokou vodou říčky Dimcayi. Nabízí tak příjemné rozptýlení v horkých letních dnech.

Zajímavá je plavba lodí k jeskyni Kizlar (česky "dívka"), kde kdysi skrývali piráti své vězně, dále k jeskyni Asiklar (Jeskyně milenců) anebo ke všemi barvami hrající jeskyni Fosforlu (Fosforová jeskyně). Jeskyně Dim (Gavur Ini nebo Kuzkaya) leží asi 13 km od Alanye, téměř naproti letovisku Alantur.

U silnice mezi Alanyí a místem Gazipasa se také nachází písečná pláž. 30 km východně od Alanye se vine silnice jehličnatým lesem podél pobřeží směrem na Anamur, kde můžete obdivovat velkolepý hrad. Po cestě se vám naskytne mnoho nádherných výhledů na okolní krajinu. Pojedete přes starobylé římské přístavní město Aytap (lotepe), v němž můžete v současnosti obdivovat převážně byzantské pozůstatky historie.

Turecká jeskyně Forsforlu, okolí Alanye
Turecká řeka Dimcayi, okolí Alanye
Turecká jeskyně Dim, okolí Alanye
Turecký hrad v Anamur, okolí Alanye

Turecko na Facebooku