Jste zde

Domů » Turecká riviéra

Antalya - památky

Antalya - památky

V tureckém letovisku Antalya můžete také navštívit některé pamětihodnosti a muzea. Archeologické muzeum obsahuje rozsáhlé sbírky artefaktů ze všech kultur, které žily v této oblasti a pozoruhodnou sbírku etnologických exponátů. Atatürkovo muzeum nabízí veřejnosti k prohlédnutí osobní věci, dokumenty a fotografie zakladatele turecké republiky Mustafa Kemala Atatürka.
V komplexu mešity Kesik Minareli si můžete prohlédnout stavební prvky římské, byzantské, seldžucké i osmanské říše a poznat tak bohatou a pohnutou historii města Antalya. Další významnou mešitou je Tekeli Mehmet Papa, která pochází z 18. století. Najdete ji v histroické čtvrti Kalekapisi, uvnitř městských hradeb.

Hadriánova brána na Atatürkovo třídě je jedinou dochovanou branou do antického města Antalya a přístavu. Vlevo a vpravo od ní jsou městské hradby. Brána byla postavena na počest návštěvy císaře Hadriána v roce 130. Tvoří ji 4 sloupy, 3 oblouky a pilíře zdobené ornamenty. Stavba má spíše charakter římského triumfálního oblouku než městské brány. Obě věže nalevo i napravo od budovy jsou různé, ta vlevo je z římských časů, ta vpravo byla postavena za vlády sultána Alaeddina Keykubata I. Brána byla v roce 1959 zrekonstruována.
V západní části města, na úpatí kopce antického sídliště, se nachází římský most Arapsu.

Turecko na Facebooku