Jste zde

Domů » Turecká riviéra

Antické město Aspendos

Pozůstatky antického města Aspendos

Na hlavní silnici mezi městy Antalya a Alanya narazíte na odbočku do Aspendosu (cca 50 km od Antalye) a po 4 km jste u cíle. Aspendos je antické město, které se nacházelo na území staré říše Pamfýlie, na jižním pobřeží Turecka. Dochované zdroje vypráví, že místo bylo založeno ve 12. století př.n.l. argivijskými osadníky, které vedl prorok Mopsos. Už v 5. století př.n.l. razili stříbrné mince, což se v této oblasti kromě Aspendosu dělalo pouze v Side.
V 6. století př.n.l. byli Peršané, kteří zde dosud vládli, poraženi Lydijci. Jejich nadvláda trvala až do roku 333 př.n.l., kdy skončila vpádem Alexandra Velikého do Anatolie. Město chtělo zabránit jeho obsazení, nabídlo proto Alexandrovi 50 talentů zlata a velký počet koní. Alexandr vše přijal a odtáhl dále do Side. Během římské nadvlády rostl blahobyt města, které se stalo jedním z nejdůležitějších obchodních center. Vyváželo své produkty jako např. sůl, olej, víno, koně a obilí.

Významnou památkou je divadlo, které bylo postaveno ve 2. století císařem Markem Aureliem a je nejlépe dochovaným divadlem ze všech římských divadel. Typicky římská stavba se skládá z davši (hlediště) ve tvaru půlkruhu a nabízí místo pro 20 tisíc diváků. Dvoupatrové jeviště, vysoké 30 m, bylo bohatě ozdobeno vlisy, ornamenty a sochami. Mělo střechu ze dřeva, která sloužila jako rezonanční deska.

Antické město Aspendos - pozůstatky baziliky
Antické město Aspendos - pozůstatky aquaduktu
Geografie: 

Turecko na Facebooku