Jste zde

Domů » Turecká riviéra

Antické město Side

Turecké archeologické místo Side s amfiteátrem

Side je jedním z nejznámějších archeologických míst v Turecku. Jeho název má anatolský původ a znamená "granátové jablko", které je symbolem úrodnosti. Tento symbol je také na mincích města. Na hlavní cestě mezi městy Antalya a Alanya se kousek před Manavgatem nachází odbočka do letoviska (asi 75 km od Antalye).

Až do 3. století př.n.l. se v Side mluvilo a psalo jednou řečí, která se vyskytovala pouze zde – byla proto jedinečná. Byla to původní anatolská řeč, kterou se mluvilo v oblasti Pamfylie. Teprve za vlády Alexandra Velikého se stala úřední řečí řečtina, což mělo za následek vymizení domorodé řeči.
Během římské nadvlády se městu dařilo, bylo důležitým přístavem tehdejší Pamfylie a ve 2. a 3. století ho ozdobilo mnoho impozantních staveb. Doba rozkvětu byla přerušována pravidelnými útoky pirátů, místo pomalu ztrácelo svůj význam a muselo zmenšit svoji plochu. I když se stalo v 6. století sídlem arcibiskupa, museli ho obyvatelé brzy opustit kvůli útokům Arabů a usadit se v Antalyi.

Dnešní město Side (nazvané Selimive) bylo založeno na konci 19. století tureckými vystěhovalci z Kréty. V 70. letech se stalo město a jeho okolí známé jako rekreační oblast a bylo nazváno Turecká riviéra. Každoročně sem přilétá mnoho turistů a tráví zde v hotelech a jiných rekreačních zařízeních svoji dovolenou.

Turecké archeologické místo Side

Turecko na Facebooku