Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Bodrum a okolí

Bodrum a okolí - Akyarlar

Místo Akyarlar má díky své jemné písčité pláži opravdu dobrou pověst. Turgutreis, Gümüslük a Yalikavak na západní straně poloostrova mají vynikající pláže ke slunění a koupání. V Turgutreisu, v rodišti velkého tureckého admirála Turguta Reise, které bylo po něm i pojmenováno, najdete také jeho památník.

V antickém přístavu Myndos, známém dnes pod názvem Gümüslük, se snadno seznámíte s místními, přátelsky naladěnými obyvateli. V Yalikavaku se nacházejí na obou stranách úzkých uliček obílené, zářivě bílé domy, téměř zcela zarostlé popínavými rostlinami bougainvillie. Malé kavárničky a několik větrných mlýnů propůjčují městu malebný vzhled. Ve večerních hodinách se od moře odráží v zapadajícím slunci silueta hor a během noci voda září fosforeskujícím světlem.

Můžete také navštívit severní pobřeží poloostrova, oblast Torba s místy jako Türkbükü, Gölköy a Gündogan, což jsou půvabné rybářské vesnice se spoustou krásných restaurací, seskupených kolem malých zátok v okolí.

Torba, moderní město s krásným přístavem pro jachty, se nachází 8 km severně od města Bodrum.
Vydat se sem můžete jak po souši tak ještě lépe lodí, kdy uvidíte také malé ostrůvky a tajemné jeskyně. Malé větrné mlýny, které stále ještě melou obilí se vypínají na kopcích pokrytými olivovníky.

Po půlhodinové plavbě lodí se dostanete na ostrov Karaada, kde si můžete dopřát v jedné jeskyni, kam vtéká bohatý zdroj minerální vody, bahenní koupele pro krásu. Průzračná a hluboká voda zátoky Gökova až k jižnímu pobřeží poloostrova Bodrum, mění barvu od tmavě modré až po světle tyrkysovou. Celá pobřežní linie je pokrytá nádhernou zelení.

Malá zátoka Güllük a přístav téhož jména se nacházejí v severní části poloostrova Bodrum u pobřeží Egejského moře. Mytologický "chlapec na delfínovi" Helmias se údajně narodil trochu dále na sever, v Kiyikislaciku (lassos). Jižně od Güllüku, na konci úzkého průlivu, na kopci lemovaném olivovníky je pěkná rybářská vesnice Varvil, ve starověku známá pod jménem Bargilia.

Bodrum a okolí - Turgutreis
Bodrum a okolí - Gümüslük
Bodrum a okolí - Yalikavak
Bodrum a okolí - Torba
Bodrum a okolí - ostrov Karaada

Turecko na Facebooku