Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Bodrum a památky

Část tureckého města Bodrum
Autor: HBarrison

Na dovolené v Turecku by neměla chybět ani nějaká ta kultura nebo historie, a to má Bodrum jistě co nabídnout. Letovisko charakterizují bílé domy táhnoucí se vysoko na svazích. Z antického období zde zůstala zachována brána Myndos s částí hradeb, divadlem na svahu, a některé ruiny chrámů.

Hrad

Hlavní zajímavostí města je určitě místní hrad svatého Petra (Kalesi), který byl postaven Johanity v 15. století na vršku v zálivu. Má celkem sedm bran, které jsou ozdobené nápisy a znaky. K vidění je zde i několik zajímavých výstav. Pro návštěvu hradu je proto vhodné rezervovat si více času.

Na hradě je pozoruhodné podmořské muzeum, kde je uchován vrak lodě Finike z 12. století. Nádherným exponátem je ale vrak Uluburun jedné z nejstarších lodí světa z doby bronzové, který byl vyzvednut spolu s nákladem a zařízením.

O původu lodi existuje mnoho dohadů, protože nalezené předměty pocházejí mykénského Řecka, Kypru, Persie, Egypta, Asýrie, a také posádka pocházela z mnoha zemí. Možné je, že velká část nákladu byla určena pro mykénský palác, ale také je možné, že na palubě pluli obchodníci.

Od roku 2011 je zde umístěné i námořní muzeum ("Deniz Müzesi"), věnované staleté tradici stavby lodí. Obdivovat můžete velkou sbírku modelů lodí, grafů a fotografií o historii stavby lodí, rybaření, lovu mořských hub a osobní lodní dopravy. Kromě toho je zde rozsáhlá stálá sbírka mušlí z celého světa.

V bývalém rytířském sále se nachází "Skleněný sál", kde jsou vystavovány různé cenné předměty ze skla. Většina předmětů se nacházela na lodi, která se potopila v roce 1025 a byla naložena skleněným zbožím z Egypta a z Byzantské říše. Střepy byly opět náročným způsobem slepeny a umělecké poháry, talíře a jiné předměty mohly nově spatřit světlo světa.

Návštěvníci by si ale neměli nechat ujít především návštěvu horní části hradu. Zde je totiž ta hlavní atrakce: sarkofág kárské princezny. V roce 1989 byl hrob otevřen a byly nalezeny pozůstatky těla, ozdob a honosného oblečení. Britští specialisté tak mohli provést rekonstrukci její podoby. Na královský původ se dalo sázet již podle cenných předmětů, které se v hrobě nacházely.

Odtud byste se měli vydat o patro výše, kde budete mít překrásný výhled na přístav a celé město Bodrum.

Tento výlet za historií nebude určitě nudný ani pro menší návštěvníky. Ve věžích je vystavována stará osmanská vojenská výzbroj, trochu bát se pak mohou v červeně osvětleném hradním žaláři. Při pohledu na původní mučící nástroje naskakuje ale husí kůže i dospělým. To vše je doprovázeno hrozivými zvuky.

Ale žádný strach – každý návštěvník až do teď odešel z věznice bez úhony – sem tam možná otřesen záchvatem smíchu.

Mauzoleum

Kulturní návštěva města Bodrum může pokračovat mauzoleem v Halikarnasu. Bylo zasvěceno králi Mausólovi, který zde vládl ve 4. století př.n.l.. Mauzoleum nechala postavit jeho sestra a žena Artemisia po jeho smrti. V antickém období patřilo k Sedmi divům světa.

Stavba se proslavila svým bohatým zdobením, ale bohužel se do dnešní doby nedochovala – byla zničena ve 13. století zemětřesením. Dochované ornamenty jsou ale k vidění v Britském muzeu v Londýně. V samotném městě jsou vystavovány pouze kopie.

Bodrumský hrad
Autor: HBarrison
Část mauzolea v Halikarnasu
Autor: HBarrison

Místo

Hrad v Bodrumu 37° 1' 52.3776" N, 27° 25' 48.3744" E
Location

Turecko na Facebooku