Jste zde

Domů » Istanbul a Thrákie

Çanakkale a zajímavosti

Turecké město Canakkale s přístavem

Univerzitní město Çanakkale se rozprostírá ve stejnojmenné turecké provincii v oblasti Maramara. Je to bezesporu nejdůležitější místo v oblasti Dardanel, v nejužším bodě tohoto rušného mořského průlivu.

Město se stalo symbolem turecké nezávislosti po vítězství nad spojeneckými vojsky v bitvě u Galliopoli za první světové války. Bitva ale stála spojenecké i turecké vojáky na čtvrt miliónu mrtvých a raněných.

Historie

Çanakkale nemá nějaké dalekosáhlé historické pozadí. Jeho název znamená v překladu něco jako "Hrad – hrnec“, což označuje stav, že v minulosti se zde velmi dařilo výrobě keramiky.

Ještě stále poměrně mladé město bylo těžce poškozeno v roce 1912 zemětřesením, takže tu jen stěží objevíte nějaké historické památky. Ovšem je ideální jako výchozí bod k návštěvě místa, kde se odehrávala velmi důležitá bitva u Galliopoli, nebo také k návštěvě Tróje, nejznámějšího archeologického naleziště v celém Turecku.

Staré město

Určitě není k zahození trochu se projít v křivolakých uličkách, kde je jeden malý obchod vedle druhého. I když je v Çanakkale stále mnoho turistů, působí město, nehledě na plavební provoz, klidným a tichým dojmem. Večer hraje ve většině restaurací v přístavu živá hudba, v centru města jsou také k dispozici taneční bary a diskotéky.

Přístav

Procházka podél přístavu se zastávkou v nějaké z četných kaváren je pěkným završením zajímavého dne. Lodí se odsud dostanete do Tróje, Bozcaady, Istanbulu a Gökçeady.

Sultaniye Kalesi

Sultánský hrad byl postaven v roce 1454 za vlády sultána Mehmeta II. Naproti němu se zvedá evropská část dardanelského břehu s obrannou pevností Kilitbahir, jejíž název v turečtině znamená "Klíč k moři“. Hlavním úkolem této pevnosti bylo zajistit úžinu před nepřáteli.

Na hradě je dnes umístěna výstava týkající se přístavu a vojenské muzeum. Můžete se tu informovat velmi podrobně o bitvě o Dardanely a v sousedství jsou vystaveny sbírky zbraní a válečného materiálu.

Archeologické muzeum

Ve směru k Tróje se na okraji města nalézá archeologické muzeum, které zájemcům představuje nálezy z helénského a římského období.

Výlety

Asi 10 km jihozápadně od města leží Dardanely, mořská úžina mezi Evropou a Asií, která hrála snad v každém období lidských dějin velice významnou roli. Je to jakési přírodní spojení Černého moře přes Marmarské moře s mořem Egejským a zároveň vodní cesta, která odděluje Evropu od Asie.

Od roku 1356 byl průliv v držení osmanských Turků. V době první světové války byla o Dardanely svedena v roce 1915 těžká bitva, ve které Turci dokázali úspěšně odrazit nápor spojeneckých útočníků.

Trajektem se můžete pohodlně dostat na největší turecký ostrov Gökçeada. 30 kilometrů dlouhý a 13 km široký ostrov byl obydlen až do roku 1923 Řeky. V současné době se tady místní obyvatelé živí hlavně rybolovem a zemědělstvím. Na klidném ostrově najdete krásné pláže a odlehlé zátoky, v horách pak stojí malé vesničky.

Místo

Přístav Çanakkale 40° 9' 1.08" N, 26° 24' 7.1316" E
Location

Turecko na Facebooku