Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Cesme (Çeşme)

Letovisko Cesme v Turecku

Když dorazíte do Cesme během zimních měsíců, snadno nabudete dojmu, že se jedná o opuštěné provinční místo. Pokud se ale v letních měsících vrátíte zpět, budete si myslet, že jste ve zcela jiném světě. Ve skutečnosti zde žije okolo 25 000 obyvatel a během letní sezóny počet lidí naroste až na 350 000. Jemné písečné pláže stejnojmenného poloostrova lákají do města a jeho okolí každé léto tisíce turistů.
Další významná turecká města jako Izmir a Manisa se nacházejí nedaleko a to umožňuje obyvatelům těchto velkoměst dorazit do Cesme jen za několik málo hodin a strávit zde tak nádhernou dovolenou. Ve spojení se zahraničními turisty pak můžete každý večer pozorovat na promenádě u pláže směsici nejrůznějších kultur.

Město v Turecku bylo založeno přibližně kolem roku 1000 př.n.l., jako přístav pro město Erythrai. První turisty mohlo přivítat již v římském období, termální prameny v okolí lákaly do městečka mnoho návštěvníků. Pevnost, která ještě dnes dotváří obraz města, byla postavena ve 14. století a měla dohlížet na průjezd mezi tureckou pevninou a řeckým ostrovem Chios. V roce 1770 utrpěla turecká flotila u břehů Cesme pod velením Cezayirli Hasana Paşy zničující porážku od ruské armády celá flotila byla potopena. I přes tento neúspěch byl tureckému veliteli ve městě postaven pomník.

Také Çeşme neušlo nucenému přesidlování obyvatelstva po osvobozeneckých bojích v roce 1923. Velká část obyvatel byla řecké národnosti a město tak přišlo o svou podstatu. Intenzivní obchod s ostrovem Chios byl téměř ochromen. Díky cestovnímu ruchu se z města stalo ideální místo pro obyvatele velkoměst, kteří toužili po odpočinku, a počet hotelů a restaurací se tak stále zvyšoval. Tento proces růstu stále pokračuje, neboť v blízkosti pláží vznikají pořád nové hotely, které mají během letních měsíců přinášet zisk z masového cestovního ruchu.

Turecko na Facebooku