Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Dovolená v Ayvaliku, 2. část

Noční ulice tureckého města Ayvalik
Autor: Ömer Ünlü

Proslavená je zejména restaurace Öz Canli Balik, kde si můžete nabízené rybí speciality vychutnat a přitom si užívat výhled na moře. Restaurace ale bohužel není zrovna levná. Mezi další vyhledávaná místa patří oblíbený klub Highway Disko, který se nachází mezi letovisky Ayvalik a Sarimsakli.

Velká část obyvatel tady žije, stejně jako dříve, z pěstování oliv. Se 2 milióny olivovníků je to největší oblast s pěstováním oliv v Turecku. Místní olivové oleje mohou směle konkurovat olejům z Toskánska.

V nostalgických úzkých uličkách ještě dnes narazíte také na výrobce olivových mýdel. Zejména v zimním období, kdy se olivy sklízejí a lisují, se nad městem line jemná vůně olivového oleje.

Opravdu nádherné pláže se od městečka nacházejí jen "co by kamenem dohodil". Kilometry dlouhé písečné pláže se nacházejí na poloostrově Sarimsakli (asi 8 km daleko). Klidnější pobyt nabízejí pláže ostrova Alibey Adami, který je největším ostrovem oblasti.

S pevninou je ostrov Alibey (Cunda) spojený hrází, a spolu s jižně položeným poloostrovem Sarimsakli patří k nejkrásnějším oblastem ke koupání na pobřeží Egejského moře. I tady najdete dlouhé a široké písečné pláže.

Také další ostrovy nabízejí nekonečné možnosti koupání, denně sem proto připlouvají výletní lodě s turisty. Pro ještě hezčí dovolenou se na lodi dostanete i k některým odlehlejším zátokám, k pozůstatkům klášterů nebo třeba na krátkou návštěvu řeckého ostrova Lesbos.

V případě, že sem na dovolenou přijedete mimo horké letní měsíce, můžete své volné dny strávit pěšími výlety. Hora Seytan Safrasi (v překladu Ďáblův stůl) je zasazena do překrásné krajiny. Podle legendy zde měl ďábel zanechat svůj otisk nohy, a ten je lákadlem pro turisty až do dnešní doby.

Při vhození mince do skalní skuliny se vám prý vyplní jedno přání. Na vrcholku pak na návštěvníky čeká restaurace s překrásným výhledem do krajiny, a večerní západ slunce je tady opravdu nezapomenutelnou podívanou.

Po občerstvení se můžete vydat turistickou stezkou na sever až k Timarhane a dále do Badavutu a Sarimsakli. Na tuto trasu byste si měli vyhradit asi dvě hodiny. V širším okolí Ayvalıku jsou další turistické zajímavosti, nejznámějšími jsou asi Pergamon a Trója.

Tradiční město Bergama ve vnitrozemí je vzdálené asi 60 km od Ayvaliku, najdete zde centrum tkaní koberců. Jeho historický předchůdce Pergamon se nachází na 333 metrů vysokém kopci nad dnešním městem Bergama.

Pergamon byl hlavním městem helénistického království, kterému vládla dynastie Attalovců. Většina monumentálních staveb vznikla v období jeho rozkvětu ve 2. století př.n.l.. Slavná byla knihovna, která byla v období antiky druhou největší na světě, anebo Velký Diův oltář, který se dnes nachází v Berlíně, v Pergamském muzeu. Byl zde také vynalezen pergamen.

Stejně tak jsou dobře dostupné vykopávky antického města Assos (dnešní Behramkale) s dobře zachovalými hradbami a dórským chrámem bohyně Athény) a města Trója. Prohlídka tohoto legendárního místa, které dnes patří na Seznam světového dědictví UNESCO, je jakousi "povinností" pro každého kulturního cestovatele.

Severně od Ayvaliku je mnoho dalších letovisek, jako např. Akcay, Ören, Altinoluk a Küçükkuyu, která jsou velmi populární zejména mezi místními obyvateli.

Pozůstatky antického města Pergamon
Autor: myhsu
Geografie: 

Turecko na Facebooku