Jste zde

Domů » Turecká riviéra

Dovolená v Beleku

Turecké letovisko Belek a okolní krajina
Autor: mgysler

Asi 35 km východním směrem od letoviska Antalya se na Turecké riviéře nachází nádherná pláž Belek. Je dlouhá asi 12 km a pokrytá pískem, který přechází od velmi jemného až po hrubozrnný.

Typičtí individuální turisté by mohli o tom, že Belek je prázdninovým rájem pochybovat, vyznavači zájezdů typu all inclusive by se proti tomu zcela jistě ohradili. Podél pobřeží čeká na hosty několik desítek exkluzivních hotelů a prázdninových zařízení.

Systém pobytu all inclusive má ale i v této destinaci své kritiky. Nejčastějším argumentem je, že návštěvníci, kteří se během svého pobytu pohybují pouze v hotelu a na pláži, si udělají obrázek o zemi pouze podle toho, jaká kulturní představení v hotelu viděli nebo které jídlo jim v hotelu bylo servírováno.

Spor mezi příznivci a kritiky prázdninového letoviska se nyní zúžil na to, jestli je dovolená all inclusive (a tím i masový turismus) oblíbená nebo ne.

Turistická destinace Belek začala být plánovaně budována v roce 1984, ale počet hotelů byl od počátku vědomě limitován. V úvahu byly brány také ekologické aspekty, podél pobřeží totiž leží dlouhý pás lesa, který původně sloužil zemědělcům jako ochrana před mořskými větry a dnes tvoří přirozenou hranici hotelových zařízení od vnitrozemí.

Tento pás lesa je částečně chráněným územím a stal se útočištěm více jak 100 druhů ptáků, jejichž stav se kvůli rozšiřující se zemědělské činnosti stále snižuje.

Toto turecké letovisko bez debat disponuje dvěma silnými stránkami. Za prvé zde lze strávit příjemnou dovolenou i v zimních měsících a za druhé je skutečným golfovým rájem.

Destinace totiž nabízí v zimním období příjemnou odpolední teplotu kolem 15 °C a je považována za golfové centrum Turecka. Příznivci tohoto zeleného sportu si mohou v regionu vybírat mezi šesti špičkovými golfovými hřišti.

Všechna hřiště byla navrhována renomovanými architekty. V porovnání s dalšími takto kvalitními hřišti jsou ale poplatky za jejich využití poměrně "mírné".

Turecké letovisko Belek a jedna z pláží
Autor: Jacob Johan

Místo

Pláž v Beleku 36° 50' 24.8208" N, 31° 5' 54.3192" E
Location

Turecko na Facebooku