Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Dovolená v Bodrumu a okolí

Pobřeží tureckého města Bodrum
Autor: HBarrison

Bodrum patří k nejoblíbenějším prázdninovým destinacím na pobřeží Turecka a dokonce si mezi místními obyvateli vysloužil přezdívku "Turecké St. Tropez".

Odpočinku a klidu si zde návštěvníci rozhodně moc neužijí. Ale ti, kteří rádi navštěvují hlasité diskotéky a nepotřebují mnoho spánku, se rozhodnou správně, když si právě toto místo vyberou pro svoji dovolenou.

V ulici nazývané "Long Street" se nacházejí kavárny a bary v dlouhé řadě za sebou. Vrchol vás pak čeká na konci této ulice. Velký noční klub Halikarnas láká návštěvníky tou nejlepší diskotékou, a to až do brzkých ranních hodin. Pobřežní promenáda a přístav pak vybízejí k návštěvě mnoha koktejlových barů a restaurací.

Pro klidnou a odpočinkovou dovolenou na pláži není tedy destinace Bodrum moc vhodná. Je zde sice několik písečných pláží, voda zde není ale moc průzračná.

Okolí města

Pár kilometrů od města se ale nacházejí malé prázdninové oblasti, které nabízejí krásné dlouhé písečné pláže a ubytování v mnoha hotelech a penzionech. Tady návštěvníci najdou ideální místo pro zajímavou rodinnou a odpočinkovou dovolenou.

Nejblíže (asi 5 km) se nachází Gümbet s překrásnou písečnou pláží, ke které v pravidelných intervalech loď zvaná "caique". Na své si zde zcela jistě přijdou sportovní nadšenci. Vedle škol potápění (Motiv Diving Center) a windsurfingu jsou zde v některých hotelech pořádány i kurzy potápění. K dalším nabízeným vodním sportům patří vodní lyžování, paragliding, jachting a mnohé další.

Dalším místem je Bitez, který je vzdálený asi 8 km, a kde si také můžete vyzkoušet mnoho vodních sportů. Je to velmi klidné místo a oblíbené zejména mezi staršími návštěvníky. Na procházku se můžete vydat po mnoha cestičkách v mandarinkovníkových hájích, kde je možné zapomenout na stres všedních dnů.

Protikladem této oblasti je prázdninové místo Ortakent, které je ideální pro rodinnou dovolenou. Na celém poloostrově nenajdete místo, které by bylo tak vhodné pro nejmenší návštěvníky. Jsou zde dva aquaparky, které nabízejí mnoho zábavy a dům kultury Mustafa – Pasa, kde si na své přijdou kulturně založení dospělí návštěvníci.

Surfaři vyhledávaným místem je Turgutreis, který má také dva přístavy a vytváří tak ideální podmínky pro jachtaře z celého světa. Sice je zde mnoho pláží, ale jen úsek v blízkosti majáku má tu správnou písečnou pláž.

Koupání s historickou kulisou nabízí městečko Gümüslük, které je oficiálním archeologickým územím. Dříve na tomto místě stálo antické město Myndos. Dlouhé úseky pláží a přístav jsou zdobeny ochrannou zdí s věží a podél pobřeží je možné v jižní části narazit na podmořské pozůstatky antického města.

Mezi Bodrumem a okolními vesnicemi jezdí v pravidelných intervalech alespoň jednou za hodinu linkový autobus. Kdo si zvolí pro svou dovolenou jednu z těchto malých obcí, má jistě z čeho vybírat. Můžete zde strávit bez problémů perfektní dovolenou na pláži v kombinaci s výlety za nočním životem do města nebo za historickými památkami.

Bodrum - jedna z ulic
Autor: HBarrison

Místo

Ortakent 37° 1' 12.4608" N, 27° 20' 56.2632" E
Location

Turecko na Facebooku