Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Dovolená v Cesme, 1. část

Turecko - město Cesme
Autor: Kreuznacher

Město Cesme vás určitě nezklame, nabízí totiž ten pravý turecký zážitek. Přijíždí sem trávit svou dovolenou dokonce i turecká smetánka – a ví proč. Letovisko leží na pobřeží tureckého Egejského moře, místo bylo založeno asi 1000 let př.n.l. Z města Izmir se sem dostanete asi za hodinu jízdy autem. A právě u obyvatel tohoto velkoměsta se letovisko těší velké přízni.

Cesme tvoří vedle řady významných letovisek na pobřeží Středozemního moře důležité centrum západu. Řecký ostrov Chios v Egejském moři leží ve vzdálenosti asi 10 km. Lodí se návštěvníci zase snadno dostanou do italského městečka Brindisi. Kdo by tu chtěl nakupovat, ten se může vydat na nákupní třídu s omezeným automobilovým provozem nebo na trh, který se zde koná dvakrát do týdne.

Město samotné nabízí jen menší pláž, vstup na ní je dokonce zpoplatněn. Překrásné pláže s jemným pískem, na které je vstup zdarma, najdou návštěvníci v okolí města. Asi 10 km jihozápadním směrem leží například "Altinkum" – v překladu "Zlatá pláž". Za své jméno vděčí svému jemnému písku, který má zlatovou barvu. Rušnější život najdou plážoví návštěvníci na severním pobřeží – v místech Ilica a Boyalik.

Cesme nabízí ty nejlepší přírodní podmínky pro surfování. Hlavními důvody jsou stálý vítr a konstantní proudění směrem k Černému moři. Je zde mnoho možností zapůjčení surfařského vybavení a také možnosti kursů pro začátečníky. I milovníci potápění si zde přijdou na své, k dispozici jsou potápěčské školy a ti zkušenější si mohou vyzkoušet potápění z lodě.

Město nabízí také lázeňské služby, již antičtí Římané navštěvovali na poloostrově termální prameny u letoviska Ilica. Tyto prameny mají pozitivní vliv na onemocnění metabolismu. Za návštěvu jistě stojí i historické městské lázně Hamam. Při srovnání s moderními lázeňskými zařízeními se určitě nemusí stydět, nabízejí různé koupele, masáže apod.

Turecko - Cesme pláž

Turecko na Facebooku