Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Dovolená v Cesme, 2. část

Turecké letovisko Cesme

Restaurace pro náročnější návštěvníky se v tureckém letovisku Cesme nacházejí na pobřežní promenádě. Podstatně levněji (a také dobře) se ale můžete najíst v centru města, v mnoha malých uličkách. V městské pevnosti je možné si jídlo vychutnat uprostřed historických kulis a na baště se zase nachází romantická restaurace, která vedle dobré turecké kuchyně nabízí i překrásný výhled do okolí.

Také ti, kteří rádi tancují, si v letovisku přijdou na své. Je zde mnoho plážových klubů, které nabízejí taneční zábavu až do brzkých ranních hodin. K vyhledávaným podnikům patří "Joy", "Fly Inn" anebo "Polo". Tanečníci, kteří by písečný podklad pod nohama raději vyměnili za pevný základ, by měli vyhledat diskotéku "Club Street", která se nachází v centru města.

Návštěvníci, kteří do letoviska zavítají v průběhu letních měsíců, se mohou těšit na bohatý koncertní program. Mnoho kulturních akcí se koná v amfiteátru. Svého času se těšil velké popularitě Festival písní, na kterém vystupovali místní i zahraniční zpěváci.

Nejimpozantnějším stavebním dílem a také symbolem města je pevnost, která byla vybudována ve 14. století. Za vlády sultána Beyazita II. (16. stol.) bylo přistavěno několik věží a také mešita. Uvnitř pevnosti bylo založeno muzeum, které uchovává archeologické nálezy z Eritrea. Zajímavé jsou některé náhrobky.

V Cesme narazíte ještě v dnešní době na stopy z helénské doby. Až do roku 1923 byla polovina obyvatel poloostrova řecké národnosti. V 19. století zde byl postaven ortodoxní kostel, který se v současné době restauruje. Uvnitř něho jsou jinak pravidelně organizovány výstavy a další kulturní akce, jako např. bazar uměleckých řemesel.

Floristickou zvláštností tohoto regionu je Pistacia lentiscus (řečík lentišek). Z této rostliny je od pradávna získávána pryskyřice, která se používá v kulinářství, kosmetice i v medicíně. Zde se používá k přípravě mnohých místních specialit. Velké oblíbenosti se těší například pryskyřicové sladkosti a zmrzlina.

Turecké město Cesme s pevností

Turecko na Facebooku