Jste zde

Domů » Turecká riviéra

Dovolená v Kemeru

Kemer - okolí města
Autor: Gienepien

Někteří turisté mají při zpátečním letu z Kemeru dojem, že jim během dovolené narostly plovací blány. Nebylo by to ani moc překvapující, protože v tomto tureckém letovisku sice není dovolená zcela výhradně o plavání a slunění se, ale i tak toto téma převládá.

Město a pobřežní pás kolem něj disponují několika vynikajícími plážemi. Téměř všechny hotely na pobřeží mají vlastní úsek pláže.

Převážně oblázkové pláže lze najít na severu, směrem k letovisku Antalya, zatímco jih je ovládán stále více a více jemnými písčitými plážemi. Velmi populární jsou například pláže Aysigi a Flamingo.

Ani na příznivce aktivní dovolené tady samozřejmě nezapomněli. Mnoho hotelů má vlastní potápěčská centra, která nabízejí kurzy a vybavení. Kromě toho je zde i spousta rančů, které mají ve své nabídce projížďky na koních nebo výuku.

Příznivci dobrodružnější zábavy si přijdou na své při raftingu v kaňonu Körprülü. O něco klidnější zábava probíhá na minigolfu v Moonlight Garden, u přístavu jachet.

Tak jako je zvykem i v jiných turistických oblastech tohoto druhu, ani v Kemeru není těžké užít si noční život. Protančit dovolenou můžete například v Moonlight Parku za marinou, na velké diskotéce Buddha nebo v podniku Sherlock Holmes.

Autentickou tureckou kulturu můžete zažít při každodenních folklórních večerech v Halay Türkü Baru.

O mnoho zajímavější je bez pochyby okolí letoviska. Z přírodního hlediska vyniká národní park Olympos - Beydaglari, který je díky hornatému vnitrozemí vhodný pro pěší turistiku a trekking. Z Beyciku začíná turistická trasa na 2366 metrů vysoký vrchol Tahtali Dag, tzv. "lýkijský Olymp".

Okolí města se také může pyšnit množstvím kulturních památek. Jižně od něj se na poloostrově rozléhají ruiny starověkého antického města Phaselis, obklopené borovicemi.

Tam, kde dříve stávaly tři přístavy zámožného obchodního města, se dnes nacházejí velmi krásné pláže. Ze slavných dob antického Phaselisu se ještě dochovaly mimo jiné městské hradby, termální lázně, hlavní silnice, divadlo a akvadukt.

Jméno Olympos se nevztahuje jen na horu Tahtali Dag (ten totiž Řekové rovněž nazývali Olympos), ale také na výše zmíněnou přírodní rezervaci Olympos Beydaglari.

K zajímavým ruinám starověkého Olympu, který byl svého času střediskem lýkijského městského svazu, patří pozůstatky lázní, byzantský kostel a část pevnosti, kterou vybudovali Benátčané a Janované. Před bránami zaniklého antického města dnes čekají na turisty krásné, přesto ale většinou plné pláže.

Kdo by během své dovolené chtěl zažít trochu více z kultury a historie, měl by využít místní nabídky výletů po antických místech. V nabídce jsou výlety do míst Pamukkale, Kekova anebo Myra.

S místní dolmuší se dostanete levně i do dalších turistických středisek, Fethiye a Antalya. Hůře dostupné zálivy vhodné pro koupání na pobřeží v okolí Kemeru můžete navštívit výletními loděmi.

Kemer - nedaleká pláž
Autor: Gienepien

Místo

Kemer 36° 35' 57.7428" N, 30° 33' 36.63" E
Location

Turecko na Facebooku