Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Dovolená v Ölüdeniz, 1. část

Turecké letovisko Ölüdeniz
Autor: stevec77

Turecké pobřeží u Středozemního moře je levnější alternativou k dovolené v Karibiku. Ölüdeniz je malá obec a plážové letovisko v okrese Fethiye provincie Muğla, v jihozápadním Turecku. Najdete ji asi 14 km na jih od města Fethiye, v blízkosti hory Babadag.

Modrá laguna u letoviska je nádherné místo s nekonečnými plážemi se sněhově bílým pískem, zelenými piniovými lesíky a azurově modrým mořem. Místní pláž je obklopena skálami, které tvoří nádhernou kulisu.

Název Ölüdeniz znamená v překladu "Mrtvé moře". Navzdory tomuto názvu je ve městě i na plážích vždy živo, především v letní sezóně sem proudí velké množství turistů z Evropy.

Laguna byla takto pojmenována proto, že zde návštěvníky neruší žádný vítr ani žádné velké vlny. Místní pláž byla dokonce vyhlášena přírodní rezervací a vstup je proto možný jen za poplatek.

Samotná pláž je dokonce jednou z nejvíce fotografovaných pláží u Středozemního moře. Často se řadí mezi top 5 pláží na světě díky recenzím cestovatelů a časopisům o cestovním ruchu.

Slaná voda v laguně je známá pro své odstíny tyrkysové a akvamarínové barvy, zatímco pláž je oceněna Modrou vlajkou.

Toto nádherné místečko již bylo pro cestovní ruch dávno objeveno a v reakci na to byly nedaleko postaveny dvě "hotelové vesničky" - Hisarönü Köy a Ovacik, které jsou architektonicky celkem stereotypní a do místní krajiny moc nezapadají.

Podobně jako letovisko je v sezóně přeplněná také sousední pláž u Belcegizu. Toto prázdninové středisko je také hodně ovlivněné moderním cestovním ruchem.

Kdo chce mít klidnou dovolenou a osamocenou pláž, ten musí hledat jinde. Vhodnou alternativou je například pláž Calis, která se nachází severně od Fethiye, nebo pláž na ostrově Sovalya, který leží nedaleko města.

Na plážích v okolí letoviska jsou výborné podmínky pro nejrůznější vodní sporty. Vyzkoušet můžete například potápění, hned na pobřežní promenádě se nachází pobočka potápěčské školy European Diving Center.

Odvážnější povahy se mohou vydat na 1970 metrů vysokou horu Babadag, která leží hned u města, a vyzkoušet si paragliding. Pro mnohé sportovce je to nejlepší místo k paraglidingu na východ od Alp!

Pro začátečníky se zde nabízejí tandemové seskoky se zkušenými instruktory z agentury Sky Sport, která sídlí v části Belcegiz.

Turecký Ölüdeniz a jedna z pláží
Autor: stevec77

Místo

Modrá laguna, Ölüdeniz 36° 32' 58.1532" N, 29° 6' 40.8132" E
Location

Turecko na Facebooku