Jste zde

Domů » Turecká riviéra

Dovolená v Side, 1. část

Turecké letovisko Side s promenádou
Autor: AWWS

Slovo "side" znamená v turečtině granátové jablko. Stejnojmenné město se nachází 75 kilometrů východně od známého a turisty přeplněného střediska Antalya na pobřeží Turecka.

Side je také velmi oblíbené, ale o něco klidnější. Při cestě na pláž na mnoha místech narazíte na staré ruiny. Místo totiž bylo osídleno již v 7. století, kdy sem přicestovali Řekové a celý region ovládli.

Později byli Řekové přemoženi kilikijskými piráty, kteří z osídlení udělali tržiště s otroky. Piráty zde poté vystřídal Pompeus a na dlouhou dobu zde vládli Římané. Ty později vystřídali Byzantinci. Všechny tyto kultury zde po sobě zanechaly své stopy, které tady lze obdivovat dodnes a při dovolené v letovisku byste je určitě neměli vynechat.

Kromě jedinečných památek nabízí město vše, co je potřeba k pěkné, odpočinkové dovolené. Leží na poloostrově, takže je ze všech stran obklopené nádhernými písečnými plážemi.

Uprostřed města se nachází historická část, kde se dají podnikat příjemné procházky. Na turisty zde samozřejmě čekají krámky s koberci, koženým zbožím, šperky, oblečením a suvenýry.

Pláže

V Side se nachází dvě dlouhé pláže, které jsou ale úplně odlišné. Jedna se nachází na východě a druhá na západě. Velká část západní pláže je obsazena hotely, které mají své vlastní plážové úseky, které nejsou volně přístupné veřejnosti.

Na východní pláži na vás zase čeká nádherná antická kulisa a téměř žádné hotely. Přesto je ale už i zde záplava lehátek se slunečníky a především německých turistů. Množství plážových barů tady samozřejmě nabízí občerstvení. O něco klidnější je to na pláži Kücük Plaj.

Aktivity

Pokud vás už bude koupání v moři a opalování se na pláži nudit, najdete v místě celkem rozmanitou nabídku sportovních a dalších aktivit. Na pláži je možné si zahrát plážový volejbal. Dále můžete vyzkoušet jízdu na banánu nebo parasailing.

Pro odvážnější je zde připraven i bungee jumping, při kterém se skáče ze 67 metrů vysokého jeřábu. Na řece Köpru se podnikají jízdy na raftu, které si můžete objednat u cestovní kanceláře nebo také přímo na místě u místních agentur, které jsou výrazně levnější. V okolí se také nachází mnoho jízdáren s koňmi.

Zábava

Po dni stráveném na pláži nebo při různých aktivitách můžete strávit příjemný večer v pěkné restauraci nebo si jít zatancovat na diskotéku. Bohužel, mnoho příležitostí k ochutnání tradiční turecké kuchyně tady nenajdete.

Místo toho tady stojí plno německých restaurací a hospod. Místní podnikatelé se totiž velmi rychle přizpůsobili německým turistům, kterých sem každoročně proudí celé davy. Německé klientele se bohužel také přizpůsobili ceny, s levným pohoštěním tedy moc nepočítejte.

Oblíbené noční podniky jsou Habour, Apollonik, Jungle Bar, Cafe Why Not a Nighthouse Disco. Obrovská diskotéka s vlastním bazénem Oxyd se nachází směrem na Kumköy.

Velmi příjemným místečkem, kam se dá zajít i přes den, je kavárna Cafe Marina. Sedí se zde v romantické čajovníkové zahradě v blízkosti moře a starých ruin, a s výhledem na Apollónův chrám.

Turecké letovisko Side s pláží
Autor: NZR
Turecké letovisko Side s pozůstatky Apollónova chrámu
Autor: AWWS
Turecké letovisko Side s pozůstatky amfiteátru
Autor: AWWS
Turecké letovisko Side s pozůstatky knihovny
Autor: AWWS

Místo

Diskotéka Oxyd, Side 36° 47' 12.3468" N, 31° 23' 7.584" E
Location

Turecko na Facebooku