Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Göcek

Turecké pobřeží u městečka Göcek

Göcek je provinční městečko s několika tisíci obyvateli. Nachází se cca 30 km severozápadním směrem od města Fethiye se stejnojmenným zálivem. Jeho zátoky s přístavy jachet jsou světově proslulé mezi milovníky jachtingu.

Jihozápadní pobřeží Turecka leží na rozhraní mezi větrným Egejským mořem a klidnější jižní částí tureckého pobřeží. Egejské moře je v létě velmi náročnou oblastí pro plachtění. Vítr meltemi zde totiž silně fouká od severu. Na pevnině "sleduje" pobřeží a směrem k východu stále více a více oslabuje. Stálý vítr tak velmi příjemně osvěžuje při letních vedrech.

V antických dobách se osídlení rozkládalo na hranicích s Lýkií. V oblasti jsou ještě dnes patrné také stopy po římském, byzantském, seldžuckém a osmanském období. Kromě archeologických nalezišť a památek můžete poznat také kulturní a národopisné bohatství regionu, které dosud "žije" v izolovaných vesničkách okolních hor.

A jak se do městečka dostanete autem? Třeba z nejlidnatějšího tureckého města Istanbul se můžete vydat po silnici Izmir - Aydin - Mugla, a dále směrem Mugla - Dalaman - Fethiye. Jednodušší a rychlejší je to ale určitě z Istanbulu letadlem do nedalekého letiště Dalaman.

Letiště ve městě Dalaman je vzdálené jen asi 24 km. Díky tomu mají návštěvníci skvělou možnost cestovat i do okolních větších měst, jako je například Antalya anebo Izmir.

Místní agentury na jachtách také pořádají celodenní lodní výlety, a to včetně chutného jídla. Okruhy většinou zahrnují 12 okolních ostrovů a zastávky v místech Yassicalar, zátoka Tersane, Kleopatra Hammam, Boynuz Bükü a zátoka Bedri Rahmi. Ve večerních hodinách se výletníci vrací zpět do přístavu.

V posledních letech se díky přistavěné maríně zvýšila kapacita jachet v přístavišti až na 850. Místo je tak dnes nejen z tohoto důvodu nejpopulárnějším jachtingovým centrem ve Středozemním moři.

Nejen díky tomu se zde v posledních letech začalo s výstavbou atraktivních luxusních vil, malá vodní vesnička "Port Ville" trochu připomíná Benátky. Na jedné straně je Göcek vychvalován jako nejkrásnější místo na pobřeží, na straně druhé varují kritici před "boomem".

Jako cíl zajímavého výletu do okolí doporučujeme pozůstatky antického města Arymaxa, které se nacházejí na severní straně poloostrova "Kapıdağ Adasi", který je připojen úzkým pruhem země k pevnině. Naleziště Arymaxa se nachází na západní straně zálivu Fethiye a je prakticky dostupné jen lodí, například právě z přístavu Göcek.

Oblast má také vedle přírodních krás s mnoha ostrůvky a jeskyněmi i endemické druhy rostlin. Díky tomu tak patří pod ochranu životního prostředí. Vzhledem k tomu, že jsou místní zátoky čisté, klidné a bezpečné, přijíždějí sem každý rok i slavní lidé, a díky tomu se tak městečko opakovaně zmiňuje v tisku.

Turecké pobřeží u městečka Göcek
Turecký Göcek a Arymaxa
Geografie: 

Místo

Přístav Göcek 36° 45' 7.4592" N, 28° 56' 31.5204" E
Location

Turecko na Facebooku