Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Izmir - výlety, 1.část

Pozůstatky antického města Teos

V okolí Izmiru lze najít více překrásných míst, které jsou pozoruhodné především svou historií. V této oblasti se nachází zbytky antických míst, jejichž návštěva může být velmi zajímavá. Tak jako skoro v celé Evropě a v částech Asie, tak také v okolí Izmiru zanechali Římané své stopy. Přibližně jeden kilometr od centra najdeme zbytky sítě římských ulic.

Ve městě Balçova si můžete odpočinout po náročném hektickém dni. V Agamemnonových termálních lázních je voda teplá 35 až 40 ºC, obsahuje radium a hodí se tak zejména pro relaxaci. Podle legendy se v pramenu vykoupala Agamemnonova dcera, která se poté vyléčila a zkrásněla. Díky tomu se stalo z Balçovy mimořádné místo.

Pozůstatky antického města Teos jsou oblíbeným výletním cílem. Teos tehdy náležel k iónskému svazu obcí a byl známý zejména díky chrámu Hergomena z Alabandy. Pozůstatky chrámu se bohužel nedochovaly a proto je jeho někdejší nádhera dalším generacím neznámá. Můžeme jen tušit, jaké velkolepé budovy se zde tehdy musely nacházet. Známým obyvatelem byl řecký lyrik Anakreón, který žil dlouho na dvoře Polykrata, krutovládce ze Samosu. Napsal například verše o lásce, víně a lehkém žití. Později byly jeho rukopisy často padělány. S ohledem na literaturu a dějiny je velmi politováníhodné, že se dochovalo pouze málo z jeho děl.

Turecko na Facebooku