Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Izmir - výlety 2.část

Izmir - výlety do města Klazomenai

Antické město Klazomenai bylo odnoží velkého města Kolophon. Vykopávky na tomto místě odhalily cennou antickou keramiku, sarkofágy a karyatidu (ženskou sochu). V Klazomenai se v roce 499 př. n. l. narodil také známý filozof Anaxagoras. Napsal pojednání "O přírodě", které je ještě v dnešní době uznáváno.

Kolophon bylo jedno z nejvýznamnějších měst Iónského spolku. Tomuto městu se podařilo zbohatnout díky chovu koní a obchodu s kolofoniem, speciální pryskyřicí, která se získává z pinií a jehličnatých stromů. Kolofonium (česky také kalafuna) je mimo jiné používáno k natírání smyčců smyčcových nástrojů jako např. houslí nebo cella. Natíráním vznikne na vláknech smyčce jemná vrstva pryskyřice. Tato tenká vrstva způsobuje při táhnutí po strunách odpor, který v konečném výsledku způsobuje rozeznění nástroje. Kolofonium je tedy ještě dnes, přinejmenším hudebníky, velmi vyhledávaným a drahým výrobkem.
Město bylo pravděpodobně založeno kolem roku 1000 př. n. l. Během pohnutého 5. století př. n. l. se dostalo jak pod vliv Peršanů, tak Atéňanů. Ve 3. století přinutil vojevůdce Lysimachos obyvatele Kolophonu, aby se přestěhovali do Ephesosu a již o pár let později upadlo dříve tak nádherné město v zapomnění. Ruiny města se nachází v současné vesnici Degirmendere a jsou veřejně přístupné návštěvníkům.

Notion bylo přístavní město vzdálené 12 km od bohatého Kolophonu. Bylo postaveno na návrší a obklopeno hradbami a věžemi. Nedaleko původního městského jádra se dochovaly zbytky zdí divadla, které mělo dvacet řad sedadel. Záliv, u jehož břehu ležel, byl mezitím zcela zanesen.

Ruiny Kolophonu - turecký Izmir

Turecko na Facebooku