Jste zde

Domů » Anatolie

Manisa a zajímavosti

Turecké město Manisa s mešitou Muradiye
Autor: drencrome

Turecké město Manisa s více než 250 tisíci obyvateli je hlavním městem stejnojmenné provincie v západní části Anatolie.

Město je centrem obchodu s rozinkami, leží na severním úpatí pohoří Spil Dağı (antický Sipylos), a na břehu řeky Gediz. Najdete ho asi 40 kilometrů jihozápadně od města Izmir.

Mešity

K místním zachovalým mešitám patří Velká mešita, která byla vybudována Seldžuky na místě původního byzantského kostela v roce 1366. Při stavbě byly použity právě prvky tehdejšího byzantského kostela, což se dá prokázat na jednotlivých částech stavby. Velká mešita je jedním z nejstarších islámských modlitebních svatostánků s krásnou zahradou.

Na stavbě mešity Muradiye, kterou objevíte nedaleko Velké mešity, se podílel také známý stavitel Sinan. Byl již velmi starý, když navrhoval plány této překrásné mešity a zemřel ještě před jejím dokončením.

Přesto vytvořil svými myšlenkami základ pro jednu z nejkrásnějších mešit v celém Turecku. Interiér mešity je ozdoben barevnými obklady, cennými ornamenty a starými koberci.

Za vidění stojí také mešita Hatuniye z konce 15. století, i když skleněná hala mešity a líbezné zahrady působí spíše moderně.

Archeologické muzeum

Místní muzeum archeologie je umístěno v prostorách bývalé knihovny, kuchyně pro chudé a školy koránu mešity Muradiye. V muzeu jsou vystaveny převážně nálezy ze zaniklého města Sardy z chetitského, římského a byzantského období.

Jsou tu k vidění například krásné šperky, náhrobky, reliéfy, sochy anebo nádoby. Etnologické oddělení muzea je zase zaměřeno na cenné svazky koránu, koberce a zbraně.

Skalní reliéf

Asi pět kilometrů východním směrem od Manisy se nachází 4000 let starý skalní reliéf Taş Suret (nebo také monument Sipylos), který pravděpodobně představuje chetitskou bohyni Kybelé.

Národní park

Doporučujeme také udělat si výlet do národního parku Spil-Daği. Tento kousek přírody kolem stejnojmenného pohoří je, pokud nepočítáme panoramatickou cestu a vyhlídková místa, zcela nedotčen civilizací.

Můžete zde zahlédnout sokoly a orly, kteří se vydávají k letům nad národním parkem. Také známé Spil-tulipány, které rostou na mnoha sultánských zahradách ve městě Istanbul, pocházejí právě odsud.

Místo

Mešita Muradiye, Manisa 38° 36' 35.5104" N, 27° 25' 44.0184" E
Location

Turecko na Facebooku