Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Marmaris, 1. část

Turecké město Marmaris u moře
Autor: jo fleet

Původ názvu tureckého města Marmaris je opředen několika legendami. Tak jedna například vypráví, že Sulejman Nádherný vydal po svém vítězství nad Rhodosem v roce 1522 rozkaz postavit zde hrad. Měli tak učinit čtyři architekti a výsledkem měla být stavba, kterou neměli ani na Rhodosu.

Poté, co sultán shlédl hotovou stavbu, rozzuřil se a údajně zvolal: "Mimari as", což v překladu znamená "pověste architekty". Hrad mu totiž připadal malý. Přesto je v současné době Marmaris oblíbeným místem v jihozápadní části Turecka, kde turisté tráví svou dovolenou.

V letních měsících panuje v letovisku čilý ruch, takže toto místo není nejvhodnější pro ty návštěvníky, kteří chtějí prožít dovolenou jen se sluníčkem, mořem, a především v klidu. Takový luxus nabízí pro změnu nejbližší okolí. Kromě krásných pláží a protančených nocí čeká turisty v regionu během prázdnin také krásná příroda. Krajina jižního Egejského moře, krajina s mnoha ostrovy a typickými borovicovými lesy nabízí perfektní zázemí k odpočinku od divokého nočního života.

Marmaris je umístěn na pobřeží Egejského moře, a sice na poloostrově Bozburun. V severní části města leží záliv Gökova, na jihu Středozemní moře. Západně od města se nachází poloostrov Datça, na východě okres Köyceğiz se stejnojmenným jezerem.

Historie a památky

Přesné datum založení místa není známo, ví se pouze že město s dnešními přibližně 30 000 obyvateli bylo původně dórskou osadou a sídlili v něm Karijci, kteří podle historika Hérodota přišli z ostrova Kréta.

Přibližně v období 1000 př.n.l. se místo nazývalo Physkos a díky přístavu si mohlo udržet přední místo v Malé Asii. V 6. století př.n.l. převzala vládu nad regionem Lýdie, v roce 138 př.n.l. král Pergamon Attalos III. přenechal Physkos Římu a od čtvrtého do šestého století n.l. bylo pod nadvládou sousedního ostrovu Rhodos. Po staletích, plných střídání panovníků, se Marmaris dostal v roce 1408 do osmanských rukou, vybudoval si své místo a zůstal na trvalo v tureckých rukou.

Hrad Marmara Kalesi, který je svědkem osmanské nadvlády a zároveň symbolem města, byl postaven v roce 1522. Toto je to pravé místo, kde můžete cítit trochu historické atmosféry. Uvnitř hradu je nyní muzeum, jsou zde vystaveny antické nálezy z místa Physkos a zařízení pro lodní dopravu. Kromě toho nenajdete během své dovolené lepší vyhlídku na město a na pobřeží než právě tady.

V roce 1958 bylo město téměř kompletně zničeno při zemětřesení. Jako jedna z mála historických budov bylo opevnění těžce poškozeno. Kolem středověkému hradu jsou seskupeny v úzkých uličkách hrázděné domy ve staré části města, které jsou dnes památkově chráněné.

Turecké město Marmaris s přístavem
Autor: jo fleet
Turecké město Marmaris s hradem
Autor: jo fleet
Geografie: 

Místo

Hrad Marmara Kalesi, Marmaris 36° 51' 1.8252" N, 28° 16' 29.766" E
Location

Turecko na Facebooku