Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Marmaris a okolí

Marmaris
Autor: LePendu

Marmaris je pobřežní město v provincii Mugla, v jihozápadní části Turecka. Má asi 32 tisíc obyvatel a je silně ovlivněné cestovním ruchem. Letovisko se nachází u Egejského moře, na poloostrově Bozburun. Na severu města se rozprostírá záliv Gökova, západním směrem je poloostrov Datça a na východě je oblast Köyceğiz s jezerem.

V širším okolí se nacházejí takové turistické resorty jako je Bodrum anebo Fethiye. Osm kilometrů západně od střediska leží Icmeler, původně malá vesnička, která se v průběhu posledních 20 let rozvinula v letovisko s velkou nabídkou ubytování.
Je to také ideální místo pro pěší turisty a cyklisty.

Plážová promenáda je dlouhá kolem jedenácti kilometrů a hustě pokrytá hotely, od pětihvězdičkových hotelů až po rodinné ubytování. Pláž je 10 až 15 metrů široká a sestává z jemného až hrubého štěrku. Ve večerních hodinách se tu otevírá mnoho barů a restaurací.
Milovníci vody by měli zcela jistě navštívit část pláže u Atatürkova parku ve východní části. Ve zdejší teplé vodě se lze většinou koupat od počátku května až do konce září.

Vzhledem ke své poloze na tzv. Egejské riviéře je Marmaris je významným turistickým cílem. Město se nachází ve velké chráněné zátoce, která slouží jako přírodní přístav pro profesionální a rekreační lodě. Vyjíždějí odsud také trajekty na řecký ostrov Rhodos.

V místním přístavu určitě musíte ochutnat v některé z mnoha restaurací speciality turecké kuchyně a k tomu samozřejmě rakiji, turecký anýzový nápoj a to tradičním způsobem, tedy s ledem a vodou. Večer se můžete projít po široké promenádě pod palmami, osvěžit se zmrzlinou a ke konci dne se posadit v baru nebo v nočním klubu.

V obchodech a bazarech můžete nakoupit hlavně kožené zboží, měděné a mosazné předměty, šperky a výrobky z onyxu. Také koberce, textilie anebo výšivky jsou oblíbenými místními suvenýry z cest. Pravou delikatesou je ovšem jedlový med (Cam bali), získávaný v okolí.
Marmaris je také jedním z mála míst na světě, kde stále můžete cítit vůně styračovitých stromů (Liquidamber orientalis), jejichž aromatická pryskyřice se těží právě zde.

V Icmeleru se rozšiřují výběžky hor až k plážím, které získaly ocenění Modrou vlajkou. Když budete sestupovat z oblasti vysokých hor dolů do města Turunc, spatříte přírodní přístav s krásným modrým mořem. Domy tohoto městečka jsou rozmístěny kolem celého zálivu, většina z nich ovšem leží hned u pláže. Z některých restaurací je nádherný výhled na moře.

Na ostrově Sedir (Cedrai) v zálivu Gökova s hezkou pláží s jemným pískem, naleznete miliardy jen mikroskopicky "velkých" fosílií mušlí. Můžete zde také navštívit pozůstatky městských hradeb, divadla a chrámů.

Geografie: 

Místo

Marmaris 36° 51' 5.148" N, 28° 16' 34.7808" E
Location

Turecko na Facebooku