Jste zde

Domů » Anatolie

Mersin a okolí, 1. část

Město Mersin (v antickém období zvané Zephyrion) se nachází v jižním Turecku u pobřeží Středozemního moře, žije v něm asi 850 tisíc obyvatel. Zároveň je to hlavní město stejnojmenné provincie, která se až do roku jmenovala İçel, stejně jako město.

Nejdůležitější přístavní město ve východním Středomoří nabízí návštěvníkům městské bulváry lemované palmami, park i moderní hotely, které vám zajistí velice příjemný pobyt. Můžete odtud navštívit nedaleká starověká místa a také velký počet pláží.

Mersin je rychle se rozvíjející město s největší zónou volného obchodu v přístavu a je odtud zabezpečena i pravidelná trajektová doprava do Famagusty (Gazimagosa) v severním Kypru.

Je hustě obklopené zahradami, jejichž výpěstky pak místní obyvatelé prodávají na trzích. Na rybím trhu jsou k dispozici vždy čerstvé ryby a můžeme si je nechat připravit v některé z mnoha rybích restaurací.

Mezi místní speciality patří například "Cezire", loupané vlašské ořechy obalené hustou mrkvovou pastou, či "Biberli ekmek", což je jakási mini pizza, politá ostrou teplou omáčkou z červeného pepře.

Věž Metrim Tower je se svými 177 metry nejvyšší stavbou ve městě a jednou z nejvyšších v celém Turecku. Má 52 pater a byla dokončena v roce 1987. V západní části města jsou pozůstatky chetitského opevnění ze 13. nebo 14. století před Kristem.

I přes moderní vzhled má Mersin charakter velmi starého města. 3 km západně od města se rozprostírají u Yumuktepe - Tumulus vykopávky, kde byly nalezeny stopy osídlení z období neolitu.

Z města vede souběžně s pobřežím cesta k Silifke, silnice se vine přes jedlové lesy a pomerančovníkové plantáže. Na jedné straně spatříte četné trosky chrámů, hrobek a starobylých měst, na druhé straně pak malé zátoky s krásnými písečnými plážemi.

Řada korintskými sloupů u Viransehiru, asi 13 km západním směrem, pamatuje dobu kolem roku 700 př.n.l., kdy bylo obyvateli ostrova Rhodos založeno město Pompeiopolis.

Kizkalesi, původně antické osídlení Korykos, je oblíbené prázdninové letovisko s nabídkou ubytování a krásných pláží. Hrad Korykos se vypíná na ostrůvku asi 200 metrů od břehu, v dávných dobách byly dvě místní pevnosti mezi sebou navzájem spojeny hrází.

Hned vedle Kizkalesi je přímo u malé zátoky rybářská vesnice Narlikuyu, obklopená rybími restauracemi. O kousek dál pak začínají hluboké rokle "Cennet - Cehennem" (Nebe a peklo).

Nedaleko je velká vápencová jeskyně Narlikuyu, plná obrovských stalaktitů a stalagmitů, jejíž vlhký vzduch doporučují pro léčebné účinky při dýchacích potížích.

Trochu dál ve vnitrozemí, asi 90 km od města, se nachází na úpatí jednoho kopce Silifke. Na kopci se tyčí citadela, původně akropole starověkého sídla Seleucke. Přes řeku Göksu se ve městě klene římský most, kde se utopil římský král a císař Fridrich I. Barbarossa.

Pozůstatky hradu Korykos v okolí Mersinu
Autor: AWWS
Turecká jeskyně Narlikuyu v okolí Mersinu
Geografie: 

Místo

Mersin 36° 48' 6.7896" N, 34° 38' 1.338" E
Location

Turecko na Facebooku