Jste zde

Domů » Anatolie

Mersin a okolí, 2. část

Pozůstatky starobylého města Diocaesarea

Národopisné muzeum sídlí v budově z přelomu století, v níž také kdysi přebýval Atatürk. Archeologické muzeum je na cestě k místu Tasucu a je plné nálezů objevených v této oblasti. V Demircili, severně od Silifke, na cestě k Uzuncaburcu, jsou zachovalé monumentální hroby z počátku doby římské.

Horská silnice vás přivede do nádherného starobylého města Diocaesarea, dnes zvaného Uzuncaburc, do nadmořské výšky 1.200 metrů, kde se nachází rozsáhlé pohřebiště s velkým počtem hrobů.

Za městem jsou ruiny působivého chrámu bohyně Tyché, triumfálního oblouku, divadla, byzantského kostela a věže. 4 km odtud narazíte na zříceniny Olba (Ura), římské divadlo, akvadukt a studnu.

Když budete pokračovat dál po pobřežní silnici jižně od Silifke, přijedete do Meryemliku (Aya Tekla), k římskému pohřebišti s hrobem a kostelem sv. Thekly, první mučednice křesťanské věrouky.

Tasucu je krásné letovisko s písčitými plážemi a hlubokým přístavem, odkud pravidelně vyplouvají trajekty a "mořské autobusy" do Girne v Turecké republice severního Kypru.

Asi 44 km od Tasucu leží pláž Ovacik, známá svým přístavištěm pro čluny. Poloostrov Ovacik (Cavaliere) je jedním z klenotů v koruně přírodních krás Turecka a ideálním prostorem pro potápění. Máte-li zájem o tento sport, tak určitě navštivte záliv Kösrelik a stejnojmenný ostrov.

Aydincik, ležící západně od Ovaciku, je známý plavbami jachet po okolních vodách, které pravidelně vyplouvají od tohoto nádherného pobřeží.

Pobřežní silnice, vinoucí se piniovými a ostatními jehličnatými porosty v horách, pak poskytuje až neskutečně nádherný výhled na strmé útesy, zátoky a tyrkysové vody Středozemního moře.

36 km západně od Aydinciku leží turistické středisko Bozyazi s čistými a prostornými kempy podél rozlehlých pláží.

Velmi dobře zachovalá pevnost Anamur, ležící mezi dvěma zakřiveními písečné pláže, umožňuje skvělý výhled na celý pobřežní pás. Pevnost byla postavena v průběhu středověku křižáky, ale později se stala symbolem osmanské moci.

Pevnost se nachází jen několik kilometrů od pobřeží ve vnitrozemí v horách a je obklopena banánovými plantážemi. Západním směrem odtud se rozprostírají na krásných písčitých plážích ruiny starověkého Anamoria se dvěma ochrannými hradebními zdmi, divadlem, Odeonem, lázněmi a pohřebištěm.

Na východ od Mersinu leží Tarsus, rodiště svatého Pavla. Jako velmi staré město byl Tarsus často obsazen a zničen, a dnes se tu nalézá jen několik památek, těšících se zvláštnímu zájmu, např. Kleopatřina brána, kterou prošla královna s Markem Antoniem, starý kostel a osmanská mešita Ulu.

Pokud se vydáte úzkými uličkami, lemovanými starými domy, jistě se vás zmocní pocit dávno minulých dob. Malé potůčky, vodopády a stinné stromy v okrajových částech Tarsusu jsou jakoby přímo stvořeny pro strávení idylického odpoledne.

Pozůstatky starobylého města Diocaesarea
Geografie: 

Místo

Tasucu 36° 19' 2.7444" N, 33° 52' 44.1624" E
Location

Turecko na Facebooku