Jste zde

Domů » Anatolie

Muzeum anatolské civilizace, 1. část

Ankarské Muzeum anatolské civilizace

Muzeum anatolské civilizace je nejvýznamnějším muzeem Turecka, které požívá i v zahraničí velkou vážnost. V roce 1997 bylo zvoleno nejlepší evropskou výstavní síní. Během svých začátků se muzeum nacházelo za zdmi Citadely. V roce 1838 se však rozhodlo, že budou restaurovány dvě staré osmanské budovy na bývalém koňském trhu ve městě Ankara.

Stavební úpravy trvaly nakonec 30 let a již během úprav zde byly přesunuty části muzea. Muzeum anatolské civilizace je také dnes rozděleno do dvou sekcí: v části Mahmut Paşa Bedesten se nachází expozice a v Kurşunlu Han najdete vedení muzea, knihovnu a konferenční sály.

Sbírka muzea se rozprostírá ve dvou patrech. V horním patře jsou chronologicky uspořádány dějiny anatolské civilizace. Texty s chetitským klínovým písmem z Boğazkale, které jsou zde vystaveny, náleží ke kulturnímu světovému dědictví UNESCO.

Výstava začíná starší dobou kamennou, kdy byli lidé lovci a sběrači. Důkazem raného osídlení Ankary jsou mimo jiné nálezy z jeskyně Karain u letoviska Antalya. Nástroje, které byly vyrobeny z kamenů a kostí usnadňovaly značně život tehdejších lidí. Dále je zde vystavena expozice věnovaná již mnohem civilizovanější mladší době kamenné.

Nálezy soch a terakotových nádob pocházejí z doby kolem roku 5500 př.n.l. Nádoba na vaření se vůbec neliší od nádob, které dnes používají cestovatelé s batohem na zádech. Měděné exponáty z této doby byly nalezeny v různých oblastech Turecka. Tato skutečnost nasvědčuje tomu, že anatolská oblast byla hustě osídlena. Vystavované kusy pochází mimo jiné také z Hacılaru, Canhasanu, Tilkitepu, Alacahöyüku a Alişaru.

Ankara - Muzeum anatolské civilizace
Ankarské Muzeum anatolské civilizace
Ankarské Muzeum anatolské civilizace
Geografie: 

Turecko na Facebooku