Jste zde

Domů » Anatolie

Muzeum anatolské civilizace, 2. část

Ankarské Muzeum anatolské civilizace

Lidé žijící ve starší době bronzové uměli již například zpracovávat některé kovy a četné druhy hornin a na hroby zemřelých dávali bohaté, zčásti ještě dobře zachovalé dary. Národ Chetitů ovlivnil jako první anatolské dějiny.

Jejich bývalé hlavní město Hattuşa je jedním z nejdůležitějších míst, kde probíhaly vykopávky, bylo zde nalezeno mnoho významných archeologických exponátů. Po Chetitech následovali Frýgové a Urartové. Poslední jmenovaní měli v posledním tisíciletí př.n.l. rozhodující vliv na dějiny Anatolie, ale také Frýgové zanechali díky svému hlavnímu městu Gordion svědectví této doby.

Mnoho exponátů, které muzeum nabízí, je považováno za jedinečné. Jako např. urartský lev, který je opravdovým mistrovským dílem řemeslného umění posledního tisíciletí př.n.l. Jedním z nejstarších vystavovaných kusů je bronzový hrnec ze 3. tisíciletí př.n.l.

Kromě toho návštěvníci také mohou nahlédnout do historie osídlení Anatolie Řeky a Římany. Z této doby se např. dochovala římská hlava zhotovená z vzácného mramoru. V tomto významném muzeu ve městě Ankara můžete vidět opravdu mnoho uměleckých a historických děl.

Geografie: 

Turecko na Facebooku