Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Noční život

Turecké město Istanbul v noci
Autor: Adam Franco

Kdo cestuje do Turecka, ví většinou naprosto přesně, jak jeho dovolená bude probíhat. Na programu bude asi opalování na pláži, koupání v moři, vodní sporty, hamám a prohlídky památek. To jsou zájmy většiny turistů.

Když se řekne noční život, většina lidí si vybaví jen diskotéky a restaurace v turistických centrech, jako jsou Antalya, Alanya anebo Side. A nesmíme zapomenout pochopitelně i na kavárny a jedno místní klišé ‒ břišní tance.

Turecko je ovšem i kulturní země, což se odráží i v jeho nočním životě, a to především ve velkých městech jako Ankara, Istanbul a Izmir. Na své si přijdou milovníci jazzu, klasické hudby i divadla. A samozřejmě nechybí ani řada prvotřídních restaurací.

Milovníci turecké kuchyně zahajují večer vydatnou večeří. Za stylovou atmosférou se určitě vydejte do čtvrti Sultanahmet ve městě Istanbul. Místní restaurace jsou umístěné v budovách z osmanského a byzantského období.

Bohatost turecké kuchyně vás překvapí především při "raki sofrasi", vydatné hostině, při níž se podává několik menších porcí jídel a také turecký národní nápoj raki. Centrem nočního života u Egejského moře je Bodrum, kde rovněž můžete zahájit večer v některé z výborných restaurací.

A Bodrum je město, které nikdy nespí, protože je v něm tolik diskoték, barů a klubů jako nikde jinde v zemi Turecko. Opravdovým zážitkem je diskotéka Halikarnas, kterou televize BBC kdysi zvolila za nejhezčí diskotéku na světě. Na tanečním parketu pod širým nebem, kde se konají nejrůznější show, nesmí žádný milovník nočního života chybět.

Pokud si chcete večer vyrazit za kulturou, přijdete si na své v Ankaře. Hlavní město Turecka nabízí pestrou nabídku divadelních představení, oper, operet a koncertů. Státní symfonický orchestr se těší výborné pověsti. Ankaru znají i filmoví fanoušci, jeden filmový festival se koná v březnu a v dubnu zase začíná festival kreslených filmů.

Skvělou kulturní nabídkou se kromě Ankary vyznačuje i Izmir: Egejská filharmonie diváky vždy nadchne a Mezinárodní festival umění a kultury využívá pro své akce působivé kulisy ‒ například antické divadlo v Efesu.

Jestliže chcete noc změnit v den, budete na tom správném místě opět v Istanbulu. Místní diskotéky, kabarety, jazzové a noční kluby uspokojí opravdu každého. Protože vyhlášené noční kluby jsou rozptýlené v evropské i asijské části města, můžete se bavit hned na dvou kontinentech.

Čtvrtě Taksim-Harbiye a Beyoğlu jsou známé pestrou nabídkou hudby a zábavy. Ve čtvrti Beyoğlu najdete kromě živé hudební scény s tureckým folklórem, rapem a technem i designové obchody otevřené až pozdě do noci, kavárny, kina a divadla. Není se co divit, že se tady lidé baví až do brzkých ranních hodin.

Místo

Halikarnas Club, Bodrum 37° 1' 57.1656" N, 27° 26' 12.6492" E
Location

Turecko na Facebooku