Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Okolí Fethiye

Modrá laguna Ölüdeniz

Asi 15 kilometrů vzdálená modrá laguna Ölüdeniz nabízí jednu z nejkrásnějších pláží na světě a je tak ideálním místem pro opalování, koupání i vodní sporty. Z nedaleké hory Baba Dag, která měří 1 969 m, si můžete vyzkoušet paragliding a celou lagunu si tak prohlédnout i z výšky.

U pláže Belcegiz najdete asi to nejlepší ubytování pro vaší dovolenou. Pláž Kidirak se zase se svými stinnými parky dá nazvat nedotčenou přírodní oázou. Na ostrově Gemileru (Sv. Mikuláš) se nacházejí byzantské pozůstatky pod jehličnatými stromy. Do zátoky Kötürümsü, jižně od Kidiraku, se můžete dostat po moři. Kromě idylické pláže zde na návštěvníka čeká les, vodopády a stovky motýlů.

Vysoko v horách, asi 45 km jihovýchodně od Fethiye, se zařezává do hor zuřící divoká voda kaňonu Saklikent. V horkých letních dnech je to "chladné" útočiště s útulnými restauracemi. Vesnice Yakaköy (Tlos), 36 km jihovýchodně od Fethiye, byla nejstarším osídlením v Lýkii a domovem mytologického hrdiny Bellerofonta se svým okřídleným koněm Pegasem.

Nezapomenutelný dojem ve vás určitě zanechají hrad, nekropole, agora, divadlo a překrásný výhled na údolí Esen. 2 km od města se rozkládá park Tlos a 49 km jižně od Fethiye leží zase lýkijské město Panara s pozůstatky lázní, dobře zachovalým divadlem, veřejným domem a agorou. Ve strmých útesech jsou mnohé skalní hrobky.

Okolí Pinary je vynikajícím místem pro různá putování. Na jihovýchodě, 65 km od Fethiye nedaleko Kiniku, najdete u pěkné pláže pozůstatky Xanthosu, hlavního města Lýkie. V blízkosti ležící Letoon byl nejdůležitějším náboženským centrem Lýkie se svatyněmi tří bohů: Leto, Apollon a Artemis.

Pozůstatky města Xanthos
Autor: Sean_Marshall
Pláž Belcegiz

Turecko na Facebooku