Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Ölüdeniz

Modrá laguna Ölüdeniz

Dovolenou v Karibiku si nemůžete dovolit z finančních ani časových důvodů? Turecké pobřeží Středozemního moře je jeho cenově výhodnou alternativou: Modrá laguna Ölüdeniz nabízí nádhernou dovolenou s nekonečně dlouhými a sněhově bílými písečnými plážemi, ohraničené zelenými piniovými lesy a azurově modrým mořem. S touto idylickou lagunou se můžete setkat na velkém množství pohlednic.

Oproti tomu, co její název naznačuje (v češtině znamená Mrtvé moře), je laguna v hlavní sezóně, kdy sem proudí davy turistů z Evropy, všechno jiné než "mrtvá". Jméno vzniklo jen díky tomu, že idylu v zátoce neruší žádný vítr ani vlny. Pláž byla prohlášena za přírodní park, a za vstup na ní se tak platí poplatek, s výjimkou několika kaváren a jednoho hotelu.

Ölüdeniz, který je mnoha lidmi zařazen mezi deset nejkrásnějších zátok na světě a je také nazýván jako "ráj na zemi", zaujme již při příjezdu nádherným panorama. Na okraji zátoky vzniklo malé místo s širokou nabídkou hotelů. Z letoviska je to do městečka Fethiye asi 15 kilometrů.

Stejně přeplněná během sezóny je i kilometry dlouhá sousední pláž Belcegiz. Kdo chce strávit klidnou dovolenou na pláži, a doufá, že najde osamělé místo, musí se vydat za hranice této zátoky. Skvělou alternativou je pláž Calis severně od Fethiye nebo ostrůvek Sovalye.

Místo je také rájem pro paragliding. Startuje se z hory Babadag (1 969 m), startovací plocha se nachází ve výšce 1 700 metrů, kam se dostanete džípem. Po startu budete mít výhled nejen na zátoku, ale i na Dalaman, pláže Patara, a při dobrém počasí uvidíte i ostrov Rhodos. Dokonce se tu konají i paraglidingová mistrovství.

Turecký region Fethiye – Ölüdeniz je velmi populární i mezi "emigranty". Mírné klima, nádherné scenérie, relativně nízké náklady na bydlení a přijatelné ceny nemovitostí sem přilákaly velký počet Němců a Angličanů.

Místo

Ölüdeniz 36° 32' 47.994" N, 29° 7' 19.8912" E
Location

Turecko na Facebooku