Jste zde

Domů » Antická města

Osmaniye a okolí

Turecké město Osmaniye

Osmaniye je turecké město v oblasti Středomořského regionu, jednoho ze sedmi regionů Turecka. Žije zde přes 190 tisíc obyvatel a je hlavním městem stejnojmenné provincie.
Město Osmaniye bylo založeno v roce 1866, jeho základem bylo osídlení povstaleckých kmenů, které se zúčastnily vzpoury z Gâvur Dağı. Název pochází od dynastie Osmanů.

Náhorní plošina Zorkun je populárním horským útočištěm v horkém létě. Město leží pouze 25 km od pobřeží Středozemního moře letoviska Dörtyol.
Obec je skvělým výchozím bodem k putování do dalších starověkých míst, rozkládá se na úpatí pohoří Nur v místě, kde v historii probíhala Hedvábná stezka.

Na cestě do národního parku Karatepe přijedete k bývalému antickému městu Kastabala (známé také jako Hierapolis) s kolonádami, divadlem, lázněmi a také ke hradu, vystavěnému na kopci. Ve městě, pocházejícím z pozdních chetitských dob, bývala letní rezidence krále Chetitů Asitawady. Bylo zde tak nalezeno mnoho chetitských a fénických tabulek s písmem. Ve vlastivědném muzeu můžete obdivovat krásné, velmi jemně vyřezávané reliéfy velkého významu této starobylé kultury.

O celé toto území se v době křížových výprav silně bojovalo. Mocná pevnost Toprakkale mohla být po nějakou dobu v držení chetitských oddílů. V předkřesťanské éře to byl Alexandr Veliký, který tu v roce 333 př.n.l. se svými bojovníky uštědřil velkému perskému králi Dariovi III. a jeho vojskům drtivou porážku u dnešního města Dörtyol. Dnes je celé válečné bojiště porostlé jedním lesem z pomerančových, citronových, mandarinkových a grapefruitových stromů.

Osmaniye a antické město Kastabala
Turecké antické město Kastabala
Turecké antické město Kastabala
Turecké antické město Kastabala
Osmaniye s pevností Toprakkale

Místo

Osmanyie 37° 4' 11.9424" N, 36° 15' 1.944" E
Location

Turecko na Facebooku