Jste zde

Domů » Pláže

Pláže v Turecku, 2. část

Turecko - pláž Patara

Vyznavačům windsurfingu se bude líbit především v Egejském moři ‒ třeba v zátoce Alacati. Díky svým ideálním podmínkám (stálý vítr, mělká voda) se hodí nejen pro profesionály, ale i pro absolutní začátečníky. Surfaři z celého světa jistě znají pláž Bitez poblíž města Bodrum. Dobré podmínky pro windsurfing nabízí i ostrov Marmara se svými dlouhými plážemi.

Velice zajímavý je podvodní svět kolem tureckého pobřeží. Proto také v zemi najdete plno potápěčských základen. Pokud chcete vidět vraky lodí, najdete zajímavá místa u středomořského pobřeží. Třeba Paris poblíž letoviska Kemer je přes 90 let stará francouzská válečná loď. Podél pobřeží ostrova Kas objevíte a také si můžete vyfotit obrostlé korálové útesy, působivé skalní stěny a bohatou říši ryb.

Své stopy v podvodním světě u letoviska Kas zanechala i antika. Na mořském dnu čekají na potápěče 2000 let staré amfory, ale také vrak Tante Ju (německé letadlo typu junker 52). Plavat a potápět se můžete na pláži Cakilli, která leží mezi Finike a Kale. V půvabné zátoce obklopené skalami je vysloveně průzračná voda.

Černomořské pobřeží na severu Turecka ještě není tak známé. Přesto nabízí krásnou přírodu a pláže. Vyznačuje se původními rybářskými osadami, odlehlými zátokami, dlouhými plážemi, ale i krásnou, zelenou krajinou. K nejkrásnějším letoviskům u pobřeží Černého moře patří Sinop. Kromě dlouhých pláží se v něm nachází i zajímavý přístav.

Mnoho skvělých příležitostí ke koupání nabízí i Amasra, jedno z nejhezčích měst regionu. K nejoblíbenějším turistickým cílům patří Ünye, hezké letovisko s přístavem. Jeho pláže vás okouzlí tyrkysovým mořem, ale letovisko získalo také přezdívku "Oříškové město". Lískové oříšky se tu totiž pěstují ve velkém množství a během zimy by se teoreticky mohlo topit pouze lískovými oříšky.

Jednou z nejhezčích pláží v Lýkii je bezpochyby Patara, která je 19 km dlouhá a 400 m široká. Může se pochlubit nedotčenou přírodou, za což vděčí zákazu stavění. To však není její hlavní zajímavost. Pokud zaplatíte vstup na pláž (kolem 3 eur), můžete se kromě koupání vypravit i k tamnímu archeologickému nalezišti. Koupání a kulturní dovolená spolu tedy v Pataře úzce souvisí.

Zhruba za půl hodiny dojedete autem z města Istanbul do černomořského letoviska Sile. Kromě dlouhé a široké pláže nabízí úchvatné duny, jež mají své kouzlo i během chladnějšího ročního období.
Na poloostrově Cesme se nachází přibližně 20 větších pláží, které vás okouzlí jemným pískem a malými zátokami. Poloostrov je znám také díky termálním pramenům. Na pláži Ilica se pod mořem nachází nejméně 38 pramenů, a tak má voda příjemnou teplotu i v zimě.

Pláž se zajímavou historií najdete na ostrově Kleopatra. Podle pověsti tam Marcus Antonius pro svou Kleopatru vytvořil vlastní pláž a písek pro ní dovezl z Egypta. Tato legendární pláž v zátoce Gökova byla údajně 600 m dlouhá.
Písečná pláž Ittuzu je známá i pod názvem Turtle Beach, protože se na ní líhnou mořské želvy. V červnu kladou vajíčka, a proto bývá pláž v noci uzavřena.

Pokud se rádi koupete ve slané i sladké vodě, měli byste se vypravit k ústí řeky Manavgat. V jeho blízkosti se nachází i hezká oblázková pláž u Středozemního moře. Můžete se vydat na výlet do stejnojmenného města Manavgat, blízkého Sile nebo k působivým Manavgatským vodopádům.

Místo

Pláž Patara 36° 15' 32.1408" N, 29° 18' 19.728" E
Location

Turecko na Facebooku