Jste zde

Domů » Anatolie

Pobřeží Černého moře

Turecké pobřeží Černého moře

Sytě modré moře, zelené lesy a bílé domky s červenými střechami – to je turecké pobřeží Černého moře, skýtající opravdu nepřeberné množství barev vaší dovolené.

Na rozdíl od zbytku země tady není klima tak suché, přírodní vegetace je tak svěží, jinak tu ale není mnoho lákadel a oblast se hodí vysloveně k odpočinkovým pobytům. Během vašich cest po zemi Turecko se i tady budete setkávat s místními pohostinnými a přátelskými lidmi.

Jednotlivá městečka se z hlediska atraktivity nemohou rovnat kráse krajiny. Jedním z nejkrásnějších míst na pobřeží Černého moře je Amasra.

Právě tady se na poloostrově usadili již v 6. století př.n.l. Miléťané a založili obchodní kolonii. Na starých základech vyrostlo i současné město, chráněné dvěma zálivy. Na skalnatém kopci se tyčí zřícenina hradu z byzantské doby, uvnitř najdete i mešitu Fatih, bývalý kostel a pohřebiště z doby římské.

Zájemci o městské historické památky mohou také navštívit archeologické muzeum. Velmi lákavé jsou místní obchody, na ulici Cekiciler si třeba můžete koupit krásné dřevěné vyřezávané ozdoby a předměty denní potřeby.

Autem se snadno dostanete na všechna zajímavá místa v okolí. Silnice mezi Inebolu a Cakrazem má mnoho zatáček a vede do hor, úchvatné výhledy jsou tak přímo zaručeny. Cakraz je typická rybářská vesnice se skvělými plážemi, dobrým ubytováním a výbornými restauracemi.

Po Cakrazu následuje Kurucaşile, místo proslulé stavbou rybářských kutrů. Slabou hodinku pak trvá jízda z Kurucaşile do Cide. V bezprostřední blízkosti se rozprostírá záliv Gideros, místní pláže, ubytování a restaurace jsou proslulé a svou dovolenou tady tráví hodně rekreantů.

Inebolu, asi 100 km východně od Cide, je město u Černého moře, které vypadá doslova jako nějaká obrázková kniha. Celkové kouzlo této vesnice vytváří především tradiční turecká architektura.

Zonguldak má bohaté zásoby uhlí a je jedním z nejdůležitějších přístavů na západním pobřeží Černého moře. Malebnou silničkou se dostanete ke znamenitým místům pro koupání, do středisek Uzunkum a Kopuz.

Nedaleko odtud, jihovýchodním směrem od Zonguldaku, leží na trase městečko Devrek. Je proslulý výrobou vyřezávaných dřevěných vycházkových holí. Asi 80 km východním směrem vzdálené město Karabük je zase známé jako centrum výroby železa a oceli.

Severovýchodně od Karabüku se nachází město Safranbolu. Jeho název pochází od rozsáhlých ploch šafránu, které obklopovaly město v 19. století. V dnešní době se tu šafrán stále ještě pěstuje v Davutobasi, ve vesnice vzdálené asi 20 km odtud. Pohled na takovéto pole potěší určitě oko každého fotografa a malíře.

Safranbolu je také jakýmsi skanzenem pro ty, kdo mají rádi tradiční tureckou architekturu. Nádherný panoramatický výhled na vesničku budete mít z pevnosti na kopci. Mezi zajímavé stavby ve městě se dají zařadit např. vily (konaky) "Asmazlar", "Kaymakamlar" a "Aygiroglu" nebo místní mešity.

V Bartinu, městečku západně od Zonguldaku, se koná každé jaro a podzim jahodový festival a objevíte tu i mnoho pozoruhodných starých dřevěných domů. Dokonce se zde zachovaly i pozůstatky římské silnice, která byla postavena za vlády císaře Claudia.

Geografie: 

Místo

Amasra 41° 44' 57.4764" N, 32° 23' 19.8852" E
Location

Turecko na Facebooku