Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Příroda a krajina, 1. část

Turecký kaňon Köprülü
Autor: | murat |

Turecko jako lákavá destinace pro pěší turisty a jiné milovníky přírody? Mnohým návštěvníkům připadá tato představa dosti podivná, ale Turecko opravdu znamená více než jen moře a pláže.

Kdo se do Turecka vypraví, většinou ho to táhne k vodě. A není se opravdu co divit. Tato orientální země je obklopena čtyřmi moři. Bašty cestovního ruchu (Antalya, Alanya nebo Side) nabízejí vše, po čem touží srdce milovníka koupání ‒ a navíc za slušné ceny.

Turecké pláže jsou velmi čisté (na mnohých z nich vlaje Modrá vlajka) a letní sezona je tady dlouhá. Kromě známých letovisek přitahují zahraniční návštěvníky i turecké památky, a na vzestupu jsou i termální lázně a wellness.

Dovolená v přírodě se týká spíše tureckého vnitrozemí. Když se však Západoevropané dozvědí více o přírodních krásách Turecka, obvykle se tam rychle rozjedou.

V orientální zemi najdou milovníci přírody vše, co potřebují: přírodní parky s kempy a hotely, mnoho lesů, hory, vrchoviny, jeskyně a dokonce i pouště, pestrou říši rostlin a krásné, tradiční horské vesničky. A vše je dobře přístupné.

Co takhle zkombinovat dovolenou na pláži v tureckém Středomoří s několika výlety do přírody? Nebo se chcete vypravit na ryze turistickou dovolenou? Následující řádky vám možná nabídnou inspiraci.

Více než čtvrtinu země pokrývají lesy a třetina z celkové rozlohy je využívána k zemědělství. Příroda je velmi rozmanitá, neboť regiony Turecka se od sebe svou vegetací značně liší. Hornatý kraj Marma se vyznačuje křovinami a lesy, úrodná krajina přechází dále na východě ve stepi.

I pobřeží u Egejského moře je využíváno k zemědělským účelům. Rostou na něm cypřiše, olivovníky a vinná réva. U Černého moře panuje vlhké kontinentální podnebí, proto se kolem něj rozprostírají rozsáhlé lesy. Na úrodné půdě se pěstují tabák, čaj, kukuřice anebo lískové oříšky.

Centrální Anatolie je z velké části stepní krajina, na některých místech má dokonce charakter pouště. Pěstuje se v ní převážně pšenice, ječmen a ovoce. Středozemní moře se vyznačuje mediteránním podnebím. Pěstují se u něj citrusové plody, banány, rajčata, bavlna i podzemnice olejná.

Na jihovýchodě Anatolie se stékají řeky Eufrat a Tigris. V této oblasti se daří pšenici, ječmenu, vínu, olivám a pistáciím.

Turecká flóra je považována za nejpestřejší a nejrozmanitější na území Blízkého východu. Ve vyšších polohách spatříte divoké květiny. Pro stepi jsou charakteristické křoviny, jehličnaté lesy a černé borovice.

Místo

Pláž v Antalyi 36° 52' 54.0012" N, 30° 40' 24.708" E
Location

Turecko na Facebooku