Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Příroda a krajina, 2. část

Antalya a nedaleký vodopád Kurşunlu

Mnohá místa v Turecku byla vyhlášena za národní přírodní parky, možností k ubytování (kempy i hotely) v nich bývá většinou k dispozici dostatek.

Přírodní park Gelibolu (Gallipoli), poloostrov na západě Anatolie u přístavu Çanakkale, je věnován padlým z 1. světové války. Park o rozloze 33 000 hektarů připomíná mrtvé anglické, australské, novozélandské, francouzské a samozřejmě turecké vojáky.

Kaňon Köprülü leží severně od letoviska Antalya. Jedná se o hlubokou horskou soutěsku, přes kterou vede působivý most.

Statut chráněné krajinné oblasti dosud získalo 23 lokalit. V Çığlıkaře poblíž letoviska Antalya roste na 400 druhů různých, částečně endemických rostlin a monumentálních stromů. Vodopád Kurşunlu, rovněž v okolí Antalye, na vás zapůsobí krajinou jako vystřiženou z obrázkových knih. Můžete se ale vydat dále až za vodopád.

V Turecku na vás také čeká opravdový jeskynní ráj. V zemi se nachází téměř 40 000 jeskyní, většina z nich v pohoří Taurus. U Güdülu poblíž Ankary byly v byzantském období využívány jako kostely, což je dodnes patrné.

Jeskyně İnsuyu u středomořského Burduru je snadno přístupná. Skrývá se v ní devět jezer, jejichž voda má léčivé účinky.

V mnoha vesnicích na úpatí hor se dodnes dodržují lidové zvyky. Na jaře ženou vesničané dobytek do nadmořské výšky kolem 3.000 metrů a na podzim se zase stáda vracejí zpět. Sytě zelené louky se rozprostírají před nádhernou horskou kulisou a kolem horských chat tečou čisté horské potůčky.

Turci své pastviny oceňují již dlouho. Mnoho z nich jezdí v parném létě právě do hor, aby se tam trošku ochladili. Třetí sobotu v červenci se například na pastvině Sisdağ u Černého moře koná velká folklorní slavnost. Pohled na tradičně oblečené Turky ve výšce 1.850 m.n.m. je opravdu působivý.

Turecko a jeho hory se hodí nejen na horolezecké výstupy různých stupňů obtížnosti, ale i na pěší turistiku a kempování. Na úpatí hor se často nacházejí lesy a čisté prameny. Obyvatelé těchto oblastí jsou navíc mimořádně pohostinní a ochotní.

Pro vyznavače horské turistiky jsou zajímavé také oblasti kolem Van, Bitlis a Hakkari na východě Anatolie. Tam se tyčí i dva čtyřtisícoví velikáni: Süphan (4.059 m) a Resko (4.168 m). Na všechna pohoří se soutěskami, pastvinami a ledovci je skutečně úžasný pohled.

Dále na západ se nacházejí pohoří Bolkar a Ala s 3.726 metrů vysokou horou Demirkazık u Niğde, která je ideální pro profesionální horolezce.

Tip: Pokud v létě nevíte, zda máte dovolenou strávit u moře či na horách, nemusíte se rozhodovat mezi egyptskou Hurghadou a českou Šumavou. Turecko nabízí dovolenou na pláži a zároveň perfektní výlety do přírody, třeba v regionu Antalya.

Turecká hora Süphan

Místo

Kaňon Köprülü 37° 11' 25.008" N, 31° 10' 58.548" E
Location

Turecko na Facebooku