Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Sardy, 2. část

Sardy - pozůstatky Artemidina chrámu a byzantského kostela
Autor: simonjenkins

I když už Sardy nebyly hlavním městem, mohly se těšit z dalšího rozvoje, neboť zde končila královská cesta a vedla důležitá obchodní trasa dlouhá 2500 km, která dále pokračovala přes celou Perskou říši.

V následujících staletích padly Sardy do rukou Řeků, Římanů i Byzantské říše. Nové rozčlenění silniční sítě ale způsobilo, že město bylo stále více stranou. I přes tento negativní vývoj se v Sardách usadilo jedno z prvních křesťanských společenství.

Město zůstalo zachováno až do pozdního 14. století, ale velký počet tureckých a křesťanských přepadení a nakonec dobytí velitelem Tímúrem Lenkem v r. 1402 vedlo ke zpustnutí města.

Teprve v roce 1910 byly objeveny členy Princetonské univerzity pozůstatky dřívější metropole, například Artemidin chrám nebo více než 1000 lýdských hrobů. První světová válka ukončila tyto vykopávky, a to až do roku 1958, kdy byly opět odkryty Harvardskou univerzitou. Jejich nálezy jsou umístěny např. v Archeologickém muzeu v Manise.

V Sardách zanechali své stopy také římští císařové, což je názorně doloženo nákladně zrekonstruovanými lázněmi gymnasion, ležícími severně od dnešní hlavní silnice, pravděpodobně ze 3. století, a antickou tělocvičnou.

U gymnasionu se nachází pozoruhodná synagoga, která pochází rovněž ze 3. století a bohatě vybavená podlahovými mozaikami a intarziemi na zdech. Prostory židovského božího stánku byly později nově rekonstruovány židovským společenstvím ze Sard.

Další historické stavby jako např. římský stadion, baziliku anebo antické divadlo najdete u cesty do Sahlihli.

Artemidin chrám

Na podélné straně se nacházejí pozůstatky obytných a obchodních budov. Na jižní straně ulice stojí Artemidin chrám, který byl postaven v období 4. - 2. století př.n.l., a měl se vyrovnat svými rozměry chrámu v Efesu a Didymě, ale nebyl nikdy dokončen.

Ale i přesto, že nebyl nikdy dokončen, je jedním z největších řeckých chrámů. Jeho rozměry 100 x 48 metrů jsou srovnatelné s velikostí fotbalového hřiště. Ještě dnes zde můžete spatřit dva ještě zcela dochované sloupy, vysoké přes 17 m.

Již ve 4. století byl ale chrám značně zpustlý a proto byl na jihozápadním konci budovy postaven byzantský kostel. A už v 9. století byl chrám pohřben v zemi pod náplavami.

Akropole

Na nedalekém kopci se nachází kdysi významná akropole. Výstup na vrcholek může být pro některé návštěvníky dost obtížný, nádherný výhled z něj ale bude určitě odměnou za tu námahu.

Sardy - část synagogy
Autor: simonjenkins
Geografie: 

Místo

Sardy 38° 28' 46.0488" N, 28° 1' 50.2932" E
Location

Turecko na Facebooku