Jste zde

Domů

Turecko - země mnoha tváří

Pohled na zasněžený vrchol Araratu

Vypadá jako hlava tryskající klisny, která se noří do Středozemního moře , tak popsal básník Nazim Hikmet poloostrov Malé Asie, který se rozkládá na prahu orientálního východu a moderního západu. Tento poloostrov tvoří největší část Turecka , pouze Východní Thrákie leží na druhé straně od Bosporu, Marmarského moře a Dardanel. Část Turecka na poloostrově Malá Asie zaujímá plochu dvakrát tak větší než je Německo, která je dost velká na to, aby zde bylo mnoho různých typů krajin a mohla se prezentovat jako země mnoha tváří.

Turecko je omýváno ze tří stran mořem. Pro pobřeží jsou vysloveně typické příkré srázy. Pouze Pontské pohoří nechává volný úzký pás země podél pobřeží Černého moře, aby se pak mohlo vypínat nad vlnami až do výšky 3937 m. Podobně vypadá také pohoří Taurus u Středozemního moře. Úrodné naplaveninové nížiny se nachází pouze u ústí řeky Antalyaa na východě u ústí řeky Adana. Severně od Tauru se rozprostírá vysočina Anatolie (800 až 1300 m), jejíž stepi beze stromů se táhnou od východu na západ k horským útvarům. Krajinu formuje na jedné straně tvorba krasu a na druhé straně vulkanismus.

Hluboko ve vnitrozemí, ve východní Anatolii, se obě horská pásma setkávají. Jednotlivé vyhaslé vulkanické kužely, mezi nimi i 5137 m vysoký Ararat, jsou charakteristickým znakem krajiny. Zvláštností je zde bezodtoké Vanské jezero (3764 m²) bohaté na uhličitan sodný. V jihovýchodní Anatolii klesá vysočina až k pramenům Eufratu a Tigridu k Syrské nížině, která se rozprostírá až na území Turecka.
Důvěrně známá bude ostříleným návštěvníkům Středozemního moře různorodá krajina u pobřeží Egejského moře s mnoha zálivy a říčními údolími jako „Velký“ meandr (Büyük Menderes).
Dále na sever leží Marmarský region s horou Ulu Dag (2543 m) a kopcovitou Východní Thrákií.

O někdejší vulkanické činnosti země svědčí mnoho termálních pramenů a kapadocká tufová krajina západně od Kayseri. V mnoha regionech musí lidé počítat se zemětřesením.

Pohled na řeku Adana s mešitou v Turecku

Turecko na Facebooku