Jste zde

Domů » Anatolie

Wellness a lázně, 1. část

Turecko je se svými četnými termálními prameny již od dávných dob útočištěm pro to, co se dnes označuje jako "wellness". Historie tradičních tureckých lázní - hamám - sahá až do období středověku. Většina v současné době funkčních tureckých hamámů je v provozu po mnoho set let.

Pozadím těchto zvyků byly tehdejší přísné požadavky na čistotu islámu, které však většina lidí v té době ve svých vlastních čtyřech stěnách nedokázala uspokojivě naplnit. Budovy hamámu byly jednoduše zařízené, ale na návštěvníky uvnitř čekalo zařízení zhotovené ze vzácného mramoru. Například v samotném městě Istanbul existuje ještě dnes více než 100 těchto tradičních lázní, kde je přísně oddělen prostor pro obě pohlaví.

Návštěva místního hamámu tak patří bezpochyby k nejprospěšnějším zážitkům každé dovolené v Turecku. Je zvykem v lázních pobýt kolem dvou hodin a je to vskutku čas, který vždy stojí za to. Při proceduře jsou tu uplatňována jistá pravidla, jež i hosté dodržují v ustáleném pořadí: Nejprve se tedy návštěvník lázní asi 20 minut potí na horských kamenech.

Pak následuje peeling v rukavicích z pevného surového hedvábí nebo z kozí srsti. Dalším krokem je natření celého těla, tedy doslova od hlavy až k patě, přírodním olivovým mýdlem a jemné masírování. Na závěr následuje olejová masáž, při níž dojde k masírování a protažení. Co bude následovat pak, je jasné: člověk se bude cítit tak uvolněně, jako ještě snad nikdy předtím.

Lázeňský kult těla se v této zemi samozřejmě nepěstuje pouze v hamámech. Turecko disponuje více než 1000 vodními zdroji, jejichž teplota se pohybuje od 20 do 100 °C, přičemž léčivé působení těchto minerálních pramenů bylo dobře známo již ve starověku. Není proto tedy vůbec obtížné, aby si hosté vybrali z opravdu široké nabídky různých lázní něco speciálního a vhodného právě pro jejich konkrétní zdravotní potíže.

Hosté si mohou vybrat v závislosti na charakteru jejich příznaků mezi prameny bohatými na síru, termální bahenními koupelemi či klasickými horkými prameny. Většina lázní se nachází v západní části Turecka a všechna tato zařízení jsou snadno dostupná jak z Istanbulu, tak i z měst Ankara a Izmir.

Geografie: 

Místo

Hamam Sk,Istanbul 40° 58' 45.2712" N, 28° 52' 33.8124" E
Location

Turecko na Facebooku