Jste zde

Domů » Anatolie

Wellness a lázně, 2. část

Asi nejznámějším centrem lázeňství v této orientální zemi je známé Pamukkale v severozápadní Anatolii. Skutečnou atrakcí jsou tamní přírodní bílé vápencové terasy. Patří k vůbec nejnavštěvovanějším památkám v celé zemi Turecko. Dokonce už římská vyšší společenská třída si jezdila právě sem užívat koupelí ve vodě bohaté na různé minerály a na zdravotně velice doporučované bahenní zábaly.

V dnešní době se tady už ale lidé koupat a užívat si s tím spojených radostí nesmí, a sice z důvodů ochrany zmíněných teras. Ovšem termální lázně v místních hotelech představují skutečně plnohodnotnou a dobrou náhradu. Můžete v nich třeba i plavat přes zbytky antického sloupoví, které je umístěno v úrovni vody.

Poblíž hlavního města provincie Sivas ve střední Anatolii se nachází lázeňské středisko Kangal. Jeho termální vody s vysokým obsahem solí a síry skýtají domov nespočtu malých rybiček. Tyto rybky jsou velmi užitečným pomocníkem při léčbě kožních onemocnění, protože jemně čistí kůži, kterou důkladně "okusují".

Lidé z celého světa proto chvátají právě do Kangalu, aby si nechali od svých kožních neduhů odpomoci těmito malými "plovoucími lékaři". Mimochodem, tyto zmíněné veřejně přístupné lázně jsou pravidelně podrobovány náročným testům pracovníků tureckého ministerstva zdravotnictví a jsou tedy neustále pod jeho bedlivou zdravotní kontrolou.

Většina velkých hotelů v zemi Turecko se může pochlubit svými vlastními hamámy a nabízí veřejnosti výhodné atraktivní balíčky spojené s lázeňskou péčí. Podobně se tu věnují i v mnoha zařízeních například ájurvédě. Ájurvéda je tradičním indickým léčebným uměním, které představuje komplexní přístup k lidskému tělu.

Při thalassoterapii se využívá studená nebo teplá mořská voda a užívají se i řasy, bahno a písek. Také se tu hojně využívá léčivá síla mořského vzduchu a slunce. Terapie barev a chemoterapie využívá masáží mořskou vodou v kombinaci s barevnými světly. Sleduje pozitivní účinky některých barev na duši i tělo.

Geografie: 

Místo

Pamukkale 37° 55' 9.2568" N, 29° 7' 19.8696" E
Location

Turecko na Facebooku