Jste zde

Domů » Antická města

Bergama a Pergamon, 2. část

Turecký Pergamon
Autor: laszlo-photo

Pozůstatky Pergamonu

Stráň, na které stála kdysi ve městě akropole, se nachází jen pár kilometrů od centra města Bergama. Poté, co návštěvníci projdou kolem pozůstatků hradní brány, spatří nejdřív tzv. Heroon. Tento sloupový dvůr obložený mramorem sloužil k uctívání pergamonských králů.

Z nejstaršího chrámu Pergamonu - chrámu bohyně Athény se bohužel zachovaly jen základy. Dále jsou zde k vidění trosky několika královských paláců a známé pergamonské knihovny. Pouze několik metrů od knihovny se nacházel chrám Trajaneum, který byl postaven na počest římského císaře Trajána. Tato budova je nejlépe zachovanou stavbou v bývalém antickém městě.

Hned vedle knihovny stojí divadlo, na které navazuje 250 metrů dlouhá ulice, po které se dá dojít k oltáři boha Dia. Oltář je však dnes umístěn v muzeu v Berlíně, proto se zde nachází pouze jeho zlomek. Pár metrů od akropole se rozprostírá obrovský gymnasion, kde kdysi trénovali atleti. Dále zde byl vybudován Attalův dům, agora a čtvrť Demeter.

Před návštěvou antického města určitě doporučujeme zakoupit si v Bergamě plánek areálu, s jehož pomocí lze snadněji pochopit a sledovat stavby při prohlídce. Většině turistů také učaruje impozantní pohled ze svahu do údolí, vedle Bergamy lze rozeznat zbytky římského akvaduktu z druhého století. Vodní nádrž zásobovala obyvatele životně důležitou vodou ze vzdálenosti až 45 km.

Návštěva města Bergama

Také v Bergamě se nacházejí turisticky zajímavá místa jako např. bazar, který se koná každé pondělí. Návštěvníkům se před očima odehrává grandiózní hra, kdy prodejci nahlas vychvalují své zboží - pestré oblečení, barevné látky, domácí potřeby, obuv, čerstvé ovoce a zeleninu. Někdy vás až přepadne pocit, že jste se ocitli tržišti v antickém Pergamonu.

Archeologické muzeum

Po návštěvě antického Pergamonu byste neměli vynechat ani návštěvu Archeologického muzea, ve kterém jsou k vidění exponáty z nejrůznějších epoch. V muzeu je např. kopie Diova oltáře, socha panovníka Hadriána a nádherná mozaika na podlahu z helénského období.

Dále zde uvidíte například keramiku v rozmezí období od r. 3000 př.n.l. až do římského období, sochy a portréty z římské a helénské epochy. Pozoruhodná je také etnografická část muzea, ve které je vystaveno textilní umění, kroje, hudební nástroje a zařízení obydlí.

Kızıl Avlu (Červená hala)

Jedná se o chrám ze 2. století př.n.l., který nechal postavit císař Hadrián a byl zasvěcen egyptskému bohu Serapovi. Ve středu Kızıl Avlu se nachází 12 metrů vysoká socha, která představuje božství.

Název Červená hala dostala tato stavba podle červeného cihlového zdiva. V byzantském období byla hala přestavěna na baziliku se dvěma kulatými věžemi. V jedné z věží byla zřízena malá mešita.

Asklepion

Trosky Asklepia najdete na západní straně Bergamy. Tato metropole, kterou trochu zastiňuje Pergamon, byla kdysi vyhlášeným lázeňským místem, kde se léčilo několik císařů. Je zde dobře zachovalé divadlo, nepatrné zbytky knihovny, chrám a části galerie. Svého rozkvětu dosáhlo toto léčebné zařízení během působení lékaře Galéna v polovině 2. století.

Trosky Asklepia v Turecku
Autor: hydro-xy

Turecko na Facebooku