Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Dalyan a okolí

Turecké jezero Koycegiz Gölü
Autor: mwanasimba

Dalyan je jedním z nejatraktivnějších letovisek na tureckém lýkijském pobřeží. Stejnojmenná řeka protékající tímto městečkem spojuje nádherné jezero Koycegiz Gölü přes deltu s Egejským mořem. Tady pak na své návštěvníky čekají krásné pláže Iztuzu.

Stejně jako mnoho dalších turistických center v bezprostřední blízkosti tureckého pobřeží, byla i tato původně malá vesnička místem, které žilo jen z rybolovu a zemědělství. V tomto případě to trvalo až do 80. let minulého století.

V současné době se stále více a více stává závislé na požadavcích cestovního ruchu. Koncem 80. let se ochráncům životního prostředí podařilo zabránit plánované výstavbě velkého hotelového projektu na pláži Iztuzu, které mohlo ohrozit kladení vajec mořských želv - karet. Tento případ se dostal i na stránky mezinárodního tisku.

K hlavním cílům výletních lodí patří vedle jezera Koycegiz a pláže Iztuzu i antické město Kaunos a termální lázně. Stav místního životního prostředí lze snadno prozkoumat při výletu člunem po deltě řeky. Ta tvoří jakýsi přirozený kanál, jehož starověký název je Calbis, a spojuje jezero Koycegiz s pobřežím moře, a vede i přes bažinatou oblast Sulungur.

Při plavbě si určitě povšimnete především jedné zajímavé věci, celé pobřeží je extrémně zarostlé rákosem. Pro místní životní prostředí má právě tohle všudypřítomné rákosí celou řadu důležitých funkcí: čistí vodu, působí jako ochrana proti erozi a v neposlední řadě je i domovem a hnízdištěm mnoha vodních ptáků. Na tuto skutečnost musí brát lidé ohled, a proto sem nesmí vplouvat čluny s délkou větší než 12 metrů. Kromě toho se musí plout velmi pomalu (do 5 km / hod.).

Kromě výletu po řece Dalyan můžete navštívit třeba i pozůstatky Kaunosu, který často bývá součástí turistických výletů. Antické město Kaunos na hranici s Lýkií zažívalo největší rozkvět ve 4. století př.n.l.. Dnešní zříceniny se nacházejí asi 2 km od Dalyanu, na protějším břehu řeky.

Pozoruhodná je v tomto nalezišti zejména akropole, amfiteátr a skalní hrobky. Když vystoupáte na 152 metrů vysokou akropoli, bude vám odměnou opravdu impozantní pohled na celé ústí delty řeky, až k jezeru Koycegiz.

Jezero Koycegiz je opravdu fascinující, protože místní vodní proud závisí na přílivu a odlivu v obou směrech: jedním směrem tak teče voda z jezera do moře a druhým pak z moře do jezera. Díky této cirkulaci vody zde našly ryby výborné podmínky ke tření.

Nejpopulárnější oblastí na jezeře, nacházející se na jeho západním břehu, jsou bezpochyby bahenní lázně Horozlar Köyü. Zde si můžete do sytosti užívat koupelí v horkém sirném bahně, které vykazuje opravdu znamenité hojící a regenerační účinky.

Ovšem stačí jen ten báječný pocit, chvíli si poležet v těchto horkých koupelích. Je to opravdu velice příjemné, nechat se zabalit doslova od hlavy až k patě do "bahna". Není divu, že zejména děti se v těchto "bahenních lázních" cítí vysloveně šťastné.

Geografie: 

Místo

Antické město Kaunos 36° 49' 30.9972" N, 28° 37' 22.9944" E
Location

Turecko na Facebooku