Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Dovolená v Ayvaliku, 1. část

Dovolenou trochu jinak je možné zažít v rybářském městečku Ayvalik na jižním cípu zálivu Edremit.

Toto malé letovisko na severozápadním pobřeží Egejského moře zůstalo k radosti vyznavačů klidné dovolené stranou masového turismu. To je také důvod, proč si dodnes zachoval svůj starý kolorit.

Návštěvníci si tak v klidu mohou vychutnat krásy městečka a přírodní zajímavosti v jeho okolí. Kolem Ayvaliku je rozprostřeno více než 20 malých ostrůvků, které lákají k výletům na své překrásné písečné pláže.

Je zasazené do členité pobřežní krajiny s četnými zátokami, poloostrovy a ostrovy naproti řeckému ostrovu Lesbos. Má kolem 32 tisíc obyvatel, a kromě slunce a moře má i nezapomenutelná panoramata.

Stylové kamenné domy, úzké uličky, olivové háje, borové lesy, čistá voda a v neposlední řadě nádherné pláže, to je Ayvalik. A pokud budete pozorně poslouchat, uslyšíte v řeči místních obyvatel mnoho řeckých slov. Někteří Turci totiž ještě mluví řecky.

Turci jednoduše vědí, jak si nejlépe vychutnat dovolenou. U nich je totiž toto letovisko již dlouho vyhledávanou prázdninovou destinací. V 19. století se městečko ještě jmenovalo Kydonia, a až do roku 1923 bylo z většiny řecké.

Důkazy najdete v půvabné staré části, kde dosud stojí staré dřevěné domy a kostely. Staré město Ayvalık tak nabízí ty nejlepší příklady neoklasicistní architektury řeckého obrození. Obzvláště zajímavá jsou panská sídla u pobřežní silnice.

Až do dvacátých let minulého století žilo ve město mnoho anatolských Řeků, kteří zde zanechali své stopy. Ještě dnes lze nalézt v okolí města mnoho pozůstatků řeckých staveb a klášterů, z nichž některé jsou již bohužel ve špatném stavu.

Jednou z těch lépe zachovalých památek je ortodoxní kostel Taksiyarhis Kilisesi na ostrůvku Cunda s překrásným interiérem a s mnoha ikonami, který pochází z 19. století. Kostel má typické řecké zdobení. Bylo zde postaveno také mnoho křesťanských kostelů, které byly přeměněny v mešity.

V době prázdnin se toto poklidné městečko mění v živé místo, k večeru se probouzí i přístavní čtvrť. Evropané tráví většinou svou dovolenou v hotelech přímo na plážích, kousek stranou od centra městečka.

Letovisko nabízí jedny z nejlepších rybích restaurací v celém Turecku. Jejich návštěvu v přístavu byste si určitě neměli nechat ujít a sami se o kvalitě nabízených specialit přesvědčit. Stejně jako ve většině místech podél Egejského moře se tady skvěle kombinují čerstvé ryby a olivový olej. Přijíždějí sem kvůli tomu hosté i ze vzdálených měst Turecka.

Geografie: 

Turecko na Facebooku