Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Kas (Kaş), 1. část

Pohled na přístavní město Kas, Turecko
Autor: Peanut99

Idylické přístavní město Kas (vyslovuje se Kaš) se rozkládá na pobřeží v jižním Turecku.

Leží mezi podhůřím Akdagu (3.080 m) a Egejským mořem, asi 180 km jihozápadně od Antalye.

Přímo před pobřežím je v moři malý řecký ostrov Kastellorizo (turecky Meis), který je nejvýchodnějším obydleným ostrovem Řecka.

Ještě východněji se nachází menší, ale neobydlený řecký ostrov Strongyli.

Až do 70. let minulého století bylo městečko přístupné pouze po oslí stezce, a zůstalo tak dlouho nedotčené masovou turistikou.

I přesto, že má dnes Kas velmi dobrou turistickou infrastrukturu, dosud neztratil svůj jedinečný šarm a okouzlí vás svým malebným panoramatem a krásnou okolní přírodou.

Historie

Kaş se rozkládá u historického lýkijského pobřeží, které vede od města Antalya do Fethiye.

Do roku 1923 zde žili Řekové, kteří zde po sobě zanechali mnoho domků v řeckém stylu. Městské jádro s typickými řeckými domy je dnes památkově chráněné. V Kasu tak na vás čeká nejen pravá turecká tradice, ale také něco z té řecké. Spojení těchto dvou kultur je pro dnešní turistické středisko typické.

Kas má ale více než 3000 let dlouhou historii, která je vidět snad všude. Úplně první osídlení na místě dnešního Kaşu založili Lýkové a pojmenovali ho Habesos.

Později bylo přejmenováno na Phellos (Kamenné místo), jeho přístav zase Antiphellos. Lýkové, kteří patří k nejstarším národům Anatolie zde zanechali své stopy. Například helénský amfiteátr, hrobky, sarkofágy a pozůstatky staré městské zdi.

V helénském období se přístav rychle rozvíjel a vybudoval si důležitou pozici. Za vlády Římanů se z Phellosu stalo nejdůležitější město celého regionu, obchodovalo se s nejrůznějšími exotickými produkty (olivy, olivový olej, víno a vzácné dřevo).

V současnosti je Kaş známým turistickým letoviskem. Jsou zde kvalitní hotely, restaurace i krásné pláže. Nechybí ani nabídka vodních sportů a dalších aktivit. Také milovníci noční zábavy si zde přijdou na své.

Pláže

Přímo v obci se sice nenacházejí žádné vhodné pláže ke koupání, v okolí jich ale najdete dost. Směrem na východ od města je krásná pláž s oblázky Büyük Cakil. Lodí se dá zase snadno dostat k pláži Liman Agzi.

Za návštěvu stojí také pláž Kabutas Plagi, která se nachází mezi Kasem a Kalkanem. Taxíkem je možné se pohodlně a levně dostat na pobřeží u Kalkanu.

Vyplatí se i cesta na pláž Patara, která patří k největším písečným plážím v Turecku, a je také chráněným územím pro mořské želvy caretta caretta.

Pohled na písečnou pláž Pataras v Turecku
Autor: SimplyOwners
Geografie: 

Místo

Pláž Büyük Cakil 36° 11' 30.6708" N, 29° 39' 5.3028" E
Location

Turecko na Facebooku