Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Lýkijské pobřeží

Lýkijské pobřeží se starými kamennými hroby
Autor: placeboe

Lýkijské pobřeží je jednou velkou kvetoucí zahradou. Rostou zde datlové palmy, avokáda, bavlníky, sezam a granátová jablka. To vše díky obrovské deltě řeky, která do moře stéká z hor. Tento nádherný biotop na jihu Turecka se rozkládá mezi vysokými horami na jedné straně a krásnou bílou pláží Iztuzu u města Dalyan na straně druhé.

Delta řeky Dalyan s mnoha jezírky a vedlejšími rameny se táhne hluboko do vnitrozemí a zajišťuje celému regionu bohatou a stále zelenou vegetaci. Nádherný zážitek vám připraví výlet lodí podél delty a skalnatého pobřeží. Lodí se můžete dostat až k laguně a k dlouhé nádherné pláži. Ta je domovem obří želvy caretta caretta a proto se zde nesmí stavět žádné hotely.

Po stopách Lýkijců

Jedním z nejzajímavějších míst Lýkijského pobřeží jsou až 3000 let staré kamenné hrobky, které jsou vytesány do skal vysoko nad řekou. Červeno - žluté sloupy jsou k vidění již z dálky a díky nim vypadají hrobky jako antické chrámy.

Nedaleko se nachází další historická zajímavost - antické město Kaunos. Jsou zde k vidění základy celého města včetně chrámu, velmi dobře zachovaným divadlem a římskými lázněmi. Kdo se rozhodne vyšplhat ke zbytkům akropole, naskytne se mu nádherný výhled na celou deltu až k ostrovu Rhodos.

Dalyan

Malé městečko Dalyan je oblíbený turecký prázdninový cíl na stejnojmenné řece, která spojuje jezero Köyceğiz přes dalyanskou deltu s Egejským mořem. I přes zájem turistů ze všech koutů světa si ale uchoval svojí původní atmosféru. Po celou dobu pobytu vás bude provázet zdejší řeka a flotila modrých lodí.

Najdete zde nejrůznější butiky, obchody se suvenýry, tradiční trhy i příjemné restaurace s terasami podél řeky. Večer se chodí lidé bavit na diskotéky nebo do jazz barů s živou hudbou. Navštívit byste určitě měli náměstí s velkou mešitou a stále rušný přístav.

Hamám a aktivity

Pokud si chcete pořádně odpočinout, nesmíte si nechat ujít návštěvu hamámu s následnou masáží. Dalším nevšedním zážitkem je určitě výlet lodí k bahenním koupelím na břehu jezera Köyceğiz. Místní jílovitá zem dobře čistí kůži a krásně vás omladí.

Aktivní turisté mohou vyzkoušet jízdu na horských kolech nebo v jeepech v místních horách. Nabízí se také pěší túry a jízdy na raftech a výlety do sousedních tureckých měst Fethiye nebo Efes.

Okolí tureckého městečka Dalyan
Autor: placeboe
Geografie: 

Místo

Pláž Iztuzu, Dalyan 36° 47' 31.9992" N, 28° 37' 12" E
Location

Turecko na Facebooku