Jste zde

Domů » Anatolie

Konya a okolí, 1. část

Turecké město Konya
Autor: Balkan

Město Konya najdete asi 200 km jižně od města Ankara, v nadmořské výšce cca 1.200 metrů. S počtem obyvatel kolem 1 miliónu je dnes sedmým největším městem v Turecku, zároveň je hlavním městem stejnojmenné province, která je se svojí plochou největší v zemi. V římských dobách bylo město známé jako Iconium.

Ve 12. až 13. století bylo hlavním městem seldžuckých Turků a současně i jedním z velkých kulturních center Turecka. Během tohoto období uměleckého, politického a náboženského rozmachu založil Mevlana Celaleddin řád Rumi Sufi, jenž Západ zná spíše pod označením "Tančící derviši".

Asi nejznámější budovou ve městě je Mevlanovo mauzoleum, perského básníka a učitele súfismu Rúmího. Bývalý klášter dervišů vedle mauzolea je dnes muzeem a jsou zde vystaveny rukopisy a různé exponáty z oblasti mystiky. Každý rok v první polovině prosince se tu koná i pamětní obřad "Tančících dervišů". Mužští tanečníci se točí dokola v transu ve svém širokém, bílém šatu a zanechávají v publiku hluboký dojem.

Stará tvrz na nejvyšším bodě města a mešita postavená za vlády sultána Keykubada Alaeddina v roce 1220 vytvářejí siluetu Konye. Na jedné straně mešity se do dnešní doby dochovala jen malá část seldžuckého původního paláce. Medresa Karatay, nynější muzeum, je postavena z čistých a svítivých seldžuckých dlaždic.

Na druhé straně mešity stojí medresa Minareli z roku 1258, za vidění stojí zejména kvůli nádhernému portálu. Dalšími významnými díly Seldžuků jsou pak medresa Sircali a komplex Sahip Ata. Také archeologické muzeum v Konyi je velmi zajímavé. Exponáty, týkající se přírodní historie a etnografická sbírka v muzeu Koyunoglu jsou opravdu bohaté. V rámci muzejního komplexu obnovený dům Izzettin Koyunoglu vám pak ukazuje životní styl bohaté rodiny v Konyi.

V Sille, 10 km severně od Konye, narazíte na byzantský kostel a několik skalních kapliček s freskami. Na severozápadě leží Aksehir, místo narození komika Nasrettina Hocy ze 13. století, jenž byl znám po celém Turecku a jeho hrob se nachází právě v tomto městě. Mešita Ulu a Altinkale Mescidi jsou památky z 13. století a mauzoleum Sahip Ata bylo přeměněno na městské muzeum.

Konya a Mevlanovo mauzoleum v noci
Autor: Balkan

Místo

Mevlanovo mauzoleum 37° 52' 14.2644" N, 32° 30' 19.4544" E
Location

Turecko na Facebooku