Jste zde

Domů » Anatolie

Nákupy v Turecku

Turecko je se svými bazary i moderními obchodními centry rájem nákupů pro všechny návštěvníky.
Úzká spojitost tradice s modernou je v Turecku v neposlední řadě patrná právě při nakupování.

V zemi u Bosporské úžiny hrají tradiční bazary a menší obchůdky stále významnou roli. Ve větších městech se k nim ovšem ve větší míře přidávají moderní nákupní centra a butiky, které odrážejí životní styl moderního Turecka.

Kapali Carsi, zastřešený bazar v Istanbulu, je často považován za město ve městě. Dostanete se na něj jednou z jeho 11 bran. Pod střechou se můžete procházet 60 uličkami, které se mohou pochlubit celkovou délkou 8 km.

Uličky byly pojmenovány po různých řemeslech (například Ulička zlatníků), což připomíná období, kdy bazar kontrolovalo téměř 1000 cechů, z nichž každý měl svůj sektor.

Pokud si chcete prohlédnout všechny uličky, projdete kolem 4500 krámků. Na Kapali Carsi pracuje celkem 20 000 obchodníků a dalších zaměstnanců. Za jeden den navštíví bazar přibližně půl milionu zákazníků.

Kapali Carsi byl postaven v 16. století za vlády Mehmeta II. Bylo to tehdy první nákupní centrum ve městě. Dnes se tam prodávají hlavně umělecké předměty ze zlata, stříbrné nádobí, látky, kožené zboží, perské koberce a koření. Část zboží se pořád vyrábí v karavanech, které k bazaru náleží.

V městské čtvrti Etiler se nachází Akmarkez, největší nákupní centrum v Istanbulu. Mnoho lidí se údajně domnívá, že se jedná o jedno z nejhezčích nákupních center v Evropě.

Ve čtyřech poschodích v každém případě najdete všechny známé a osvědčené obchody s oblečením. Avantgardní módu naopak najdete v elegantních buticích ve čtvrti Nisantasi.

Pokud hledáte měděné předměty, ozdoby, nábytek, koberce a oblečení, měli byste ve městě Ankara nejprve zamířit do čtvrti Ulus. Za návštěvu stojí i trh s bylinkami a kořením před hradem.

Nakupování si užijete i v obchodním centru Atakule. Ve špičce jeho věže, ve výšce 125 m, je umístěna otáčivá restaurace, která nabízí úžasný výhled na Ankaru, hlavní město moderní země Turecko. Atakule se nachází v městské čtvrti Cankaya.

Izmiru, "perle" na pobřeží Egejského moře, je hlavním centrem nákupů čtvrť Kemeralti. Kromě oblečení, šperků a starožitností nabízejí obchodníci i chutné sušené fíky a rozinky ‒ speciality, jež Izmir právem proslavily.

Místo

Kapali Carsi, Istanbul 41° 0' 38.1636" N, 28° 58' 8.1012" E
Location

Turecko na Facebooku