Jste zde

Domů » Památky

Adana

Adana - mešita
Autor: Minamie

V srdci nížiny Cukurova leží Adana, páté největší město Turecka (asi 1,5 milionu obyvatel). Kromě toho, že je centrem zemědělství a textilního průmyslu, nabízí také mnoho zajímavých památek.

Most Tasköprü (Kamenný most), postavený za vlády císaře Hadriána a obnovený za císaře Justiniána, se klene nad řekou Seyhan a rozděluje město. Z původních 21 oblouků mostu je jich dnes zachováno pouze 14. Pozoruhodné jsou také mešita Ulu, postavená v 16. století, mešita Yag nebo Eski, mešita Hasana Agy, hodinová věž z 19. století a starý bazar.

Součástí prohlídky města je i prohlídka muzea archeologie a historie s chetitskými a římskými nálezy z místních vykopávek a s etnografickými exponáty z každodenního života regionu, prohlídka Atatürkova muzea a Muzea kultury.

Co byste ale určitě neměli vynechat, jsou "Adana-Kebap", kořeněné mleté klobásky, které se podávají v místních občerstveních. K dalším místním specialitám patří nápoje "Salgam" (šťáva z vodnice) a "Sira", druh hroznové šťávy.

U přehrady Seyhan v severní části města si můžete udělat velmi pěknou procházku a odpočinout si v místní restauraci s čajovou zahradou. Při západu slunce se vám naskytne nádherný pohled na město a na odpoledním sluncem zbarvenou, rubínově červenou řeku Seyhan.

Adana - kamenný most Tasköprü
Autor: Minamie

Turecko na Facebooku