Jste zde

Domů » Anatolie

Adıyaman

Adıyamanu - Turecko

Adıyaman je město na jihovýchodě Turecka a zároveň hlavní město stejnojmenné provincie. Patří k nerychleji se rozvíjejícím tureckým městům, během 20 let se počet obyvatel zdvojnásobil na dnešních 200 tisíc.

Místní archeologické muzeum vystavuje regionální nálezy z dolního území řeky Eufrat, které pocházejí z neochalkolitického a chalkolitického období. Mezi památky v této oblasti patří i zřícenina hradu Abbasidů, který byl obnoven Seldžuky a mešita Ulu ze 14. století. Asi 5 km severně od Adıyamanu leží Pirin (Perre), římské město s pozůstatky velkého pohřebiště a s kamennými hroby.

Jak Adıyaman tak i městečko Kahta nabízí dobré ubytování v hotelech i kempech, a jsou ideálními výchozími body pro návštěvu národního parku Nemrut Dagi. Dopravu si lze pronajmout na obou těchto místech. Na náhorní plošině hory Nemrut Dagi (2206 m.n.m.), která je nejvyšší horou v severní Mezopotámii, se nachází obrovské kultovní místo a pohřebiště krále Antiochose I. z Kommagene, pocházející z 1. století př. n. l.

Pohřební mohyla, terasy a kamenné kolosy boha Apollona, Heraklese, Tyché a Antiocha jsou mistrovskými díly. Bohužel, hlavy soch jsou již uraženy. Pravděpodobně zde stával kommagenský palác, jímž protékal tok Eskikahta, našly se tu zbytky Yenikale (Nové pevnosti), stavby Mameluků. Mezi další zajímavosti patří římské mosty přes Cendere a Karat a další královské mohyly Kommagenů.

Adıyamanu - Nemrut Dagi
Adıyamanu - pohřebiště krále Antiocha I. z Kommage
Adıyamanu  - římské město Pirin
Adıyamanu - mešita
Adıyamanu - pozůstatky Yenikale
Geografie: 

Turecko na Facebooku