Jste zde

Domů » Anatolie

Ağrı

Ağrı, Turecko

Ağrı, rozprostírající se na náhorní plošině v nadmořské výšce 1 650 m, je hlavním městem stejnojmenné provincie. Město je pojmenováno podle nejvyšší turecké hory Ağrı Dağı (známé spíše pod jménem Ararat), která se vypíná vedle města.

U rybářského jezera Balık, směrem na severovýchod od města, najdete mnoho rybích restaurací, kde můžete ochutnat skvělé rybí speciality. Všude v okolí jsou bublající termální prameny, které jsou ideální pro léčbu některých nemocí. Milovníci zimních sportů mohou zase navštívit lyžařské středisko Bubi Dagi, vzdálené 20 km jihozápadně od Ağrı.

Nenechte si také ujít návštěvu majestátného paláce Ishak Pasha asi 6 km od Doğubeyazıtu. Ishak Pasha, osmanský guvernér provincie, nechal palác postavit ve smíšeném architektonickém stylu v 17. století. Nedaleko odtud můžete navštívit i královský reliéf a skalní hrob praobyvatel z 9. století př.n.l.

V blízkosti Doğubeyazıtu se vypíná asi ten nejpůsobivější monument Turecka, vrchol Ararat o výšce 5137 m.n.m., zahalený do věčného sněhu. Chcete-li vidět místo, kde "Noemova archa" pravděpodobně přistála na mělčině, měli byste navštívit vesnici Üzengili, vzdálenou 25 km. Ochutnáte tady také místní sladkost "aşure“ (Noemův pudink) z luštěnin, rýže, rozinek, vody a cukru. Místní tvrdí, že to poprvé uvařila Noemova žena z posledních zbytků jídla v arše.

Palác Ishak Pasha
Autor: dayangchi
Geografie: 

Turecko na Facebooku